bæredyktige

Vi elsker bæredyktige leker

in Ann og Jane mener/bæredyktige leker/Ting vi elsker

billede til blog indlæg

Når økologisk bare ikke er nok…..

Da vi startet Legeakademiet (Dansk avdeling) for 10 år siden snakket alle om økologiske leker, det var den nye typen.
Man hadde ren samvittighet når man kjøpte økologisk…
Det viste seg bare at veldig mange av de økologiske produktene vi kom i nærheten av ble produsert på fabrikker som var alt annet enn miljøvennlige og rene.
Og hva er ideen med å kjøpe en rangle i økologisk tre, hvis fabrikken som produserer den, produserer så forurensende når ranglen produseres, at 10 treer dør.

Neste skritt var bæredyktige leker, som betydde at det ble plantet et tre for hvert tre som ble felt. Noe som er jo en vakker tanke, men igjen måtte vi bare konstatere at fabrikken ikke tenkte skrittet videre. Hva med produksjonen? Hva med de ansatte? Hva med malingen på produktet, osv.

Men nå har vi funnet en virksomhet som tenker hele tanken, fra treet felles til de ansattes barn kommer ut av skolen. Plantoys er ganske enkelt en virksomhet man kun kan være stolt av å representere, samt utbrede kjendskapen til.
Vi bukker oss i støvet over at en virksomhet tar så mye ansvar i  forhold til materialer, produksjon og sosial ansvarlighet.

Materiale:

Leken er laget av gummitre, Plantoys var den første virksomheten i verden som produserer leker i gummitre som ikke kan brukes i lateks produksjon mer. For å holde treet naturlig og rent blir det ikke tilsatt gjødsel til jorde i de siste 3 år før treet skjæres ned ti produksjon. Det brukes også en kjemikalie fri ovn tørking når treet skal forsterkes. Utover det har Plantoys introdusert produktet PlanWood, som er en materiale som lever opp til høy kvalitet, sikkerhet og bæredyktige i prosessen med å fremstille leken. Hos Lekeakademiet er vi ville med PlanWood, som bland annet gjør det mulig å få badeleker i det øko-vennlige materiale, fordi avfall ved produksjon er minimert og mindre tre er påkrevd, da det er røtter som lages til fint sagflis som settes sammen med lim og farmes, dermed kan det formes, som om det var plast og gir helt nye muligheter i utforming. Den reduserte bruk av energi i fremstillingen av PlanWood minsker i de siste ende like så godt miljøbelastningen. Lekene settes sammen ved hjelp av en sertifisert E-Zero, formaldehyd-fri lim i steden for den tradisjonelle giftige trelimen. De organiske fargene er uten bly og tungmetaller, det er ikke kun god for barnene, men også for vårt miljø. Det brukes farger fra planter. Det brukes gjenbrukspapir og soya-blekk på alle printete materialer. Soya blekk er mer lett biologisk nedbrytbart og det kan brukes mer effektivt enn standard kjemisk blekk.

Vi sa jo at det var genialt, ikke sant? Så les videre her:

Produksjon:

Ved hver trefelling gjenplantes det nye treer på den 25 hektar store plantasjen, deretter innleveres gummitre som ikke kan brukes i lateks industrien mer. Vi snakker om en virksomhet med en helhjertet innsats i å beskytte våres klode. Trestykker som er igjen fra produksjonen brukes i en biomasse generator til å produsere elektrisitet til hele fabrikken, samt landsbyer rundt PlanToys fabrikken. Tenk en gang å kunne det? Fabrikken får også strøm til produksjon igjennom store solcelle anlegg. Denne formen for energi reduserer strømforbruket og avfall. Alle PlanToys produkter blir kvalitetssikret før de blir avsendt fra fabrikken. Og videre så blir alle Plantoys produkter godkjent til internasjonale sikkerhetsstandarder – herunder EN71. Plantoys er en kullstoff nøytral virksomhet. De gjenplanter årligt ca. 9.000 treer, noe som absorberer mer CO2 enn de forbruker i produksjon.

PlanToys har dessuten en avdeling på fabrikken som fungerer som et barnemuseum, og der vil alle tantene fra Lekeakademiet gjerne besøke… Museet har over 10.000 besøkende hvert år, og det er en morsom læringsplatform hvor barnene får vite om naturen, samfunnet og miljøet. Plantoys arrangerer også en årlig PlaLoves Forest Program. I de siste 8 årene har de plantet over 40.000 planter i Chiyaphum provinsen, som dekker 2.000 hektar.
Utover det så har de en fond de støtter lokalt. Det lages prosjekter som gir barn mulighet til å delta i forskjellige berikende aktiviteter i skoleferier og Thai-barnedager i januar. Det har vært yttest gavnligt program for barn av Plantoys medarbeidere, såvel som dem i nærliggende samfunn. I dette prosjektet arbeider både PlanToys, designere, ingeniører, barne spesialister og mødre til barn med særlige behov sammen om å skape tre typer av leker til barn med følgende handicap: Autisme, Cerebral Parese og synshandicap. Fonden består også av et offentlig bibliotek, en park, en hytte og et magasi som fremhever miljømessige og sunne livsstilsprobelmatikk.

Se mer her…..

bæredyktige aktivitetsbåt

Aktivitets båten er treleke til badekaret, jo jo den er god nok, se den her

bæredyktige bikuber

Bikubene er så skjønne og samtidig trenes finmotorikk og fargegjenkennelse, se mer her

bæredyktige puslespill

Puslespill «lær om årstidene» mer enn et alminnelig puslespill, se mer her

Finnd enda flere av deres fabelagtige produkter her i butikken

Se mere om PlanToys i videoen her:

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*