gør legetøjet rent

Vask av leker: Slik vasker og desinfiserer du barnas leker.

in Ann og Jane mener/Om Verden/Topp 10

Vask, rengjøring og desinfisering av leker: Slik gjør du det

Det er fokus på å rengjøre leker som aldri før. Foreldre og pedagoger går helt amok og skrubber, skurer og vasker med zalo, klorin og stålull. Med god grunn selvfølgelig for det er barnas, samt vår egen og våre medmenneskers helse som står på spill.

  • Men hvordan vasker du barnas leker på best mulig måte?
  • Hvor mye såpe kan Barbie og My Little Pony tåle?
  • Kan du vaske treleker i oppvaskmaskinen?
  • Hvordan skal du vaske LEGO, Magformers og byggeklosser?
  • Kan bamsen vaskes i vaskemaskinen?

I denne guiden til vask og rengjøring av leker kan du lære litt mer om hvordan forskjellige typer leker skal behandles for å bli helt rene og fri for virus og bakterier.

Hva er forskjellen på rene og desinfiserte leker?

Denne guiden er skrevet til private voksne som har ansvaret for å rengjøre egne barns leker. Den er basert på vitenskapelig, offentlig informasjon og på veiledninger til rengjøring av leker som Lekeakademiet har fått direkte av produsentene våre. Derfor vil vi definere hva vi mener med rent leketøy:

Rene leker: Leker uten synlig skitt og med minimal risiko for å videreføre smitte.

Desinfiserte leker: Leker som er renset for virus og bakterier og derfor ikke kan videreføre smitte.

Skillet mellom rene og desinfiserte leker er ditt ansvar fordi ditt private hjem ikke er underlagt de samme strenge reglene for desinfisering av leker som gjelder i kravene til leker i barnehager og skoler under den akkurat igangsatte gjenåpningen av det norske samfunnet.

Du skal sørge for at barnas omgivelser og leker er rene, gjøre oftere rent og følge de rådene som helsedirektoratet anbefaler. Men du skal ikke nødvendigvis kreve at alle lekene er desinfisert. Det kan du velge å gjøre hvis du ønsker det men det er ikke et krav.

Hva er desinfisering?

Når noe er desinfisert betyr det at det er fritt for smitte, virus, bakterier og annet skitt og møkk. Det er mer enn bare rent for synlig skitt og dårlig lukt. Akkurat nå er det overalt fokus på at omgivelsene våre skal være fritt for koronavirus og vi spriter alt mulig av. Sprit kan drepe bakterier og virus men det du spriter av skal være vasket helt rent for synlig skitt først. Det er ikke nok å bare sprite av.

I forhold til å sørge for at leker er fri for smitte så kan du oppnå dette ved å legge lekene i bløt i 70 grader varmt såpevann med universalt rengjøringsmiddel i 2 minutter, skrubbe det rent med en børste og tørke det helt. Hvis du vasker ved lavere temperatur uten såpe eller uten å skrubbe så kan du ikke være sikker på at lekene ikke er en smittekilde.

I dette blogginnlegget kan du lære mer om hvilke typer leker som kan tåle den type rengjøring.

I oversikten over rengjøring av leker som du finner litt lenger ned, vil du se at det er en del leker som ikke kan desinfiseres. Det vil si at det vil være en sjanse for at barnets yndlingsleke skal legges bort i disse koronatider.

Det vil kanskje være vanskelig for barnet å klare seg uten men det kan i noen tilfeller være helt nødvendig. For enkelte av oss er det avgjørende at vi holder barnas omgivelser helt fritt for smittekilder. Og så er det heldigvis også sånn at yndlingsleken ikke er borte for alltid. Det kommer frem igjen når koronakrisen er over. Men vi vil selvfølgelig la det være helt opp til deg å velge hvordan du ønsker at barnets omgivelser skal være.

Vask av leker

Helt rene og desinfiserte leker får man ved å legge lekene i en balje med 70 grader varmt vann med universal rengjøringsmiddel, la det ligge i 2 minutter og deretter skrubbe de med en børste. La det tørke helt.

Vask av leker: Metoder, maskiner og rengjøringsmidler.

Når du skal vaske leker er det 3 ting som du skal være oppmerksom på:

  1. Hva er leken laget av og hvilke rengjøringsmetoder og midler kan det tåle uten å ta skade?
  2. Kan man bruke oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen på en lur måte?
  3. Blir lekene desinfisert eller bare vanlig rene av den valgte metoden?

Bruk av oppvaskmaskin til å rengjøre leker:

De lekene som i listen nedenfor kan tåle vask ved 70 grader i såpevann kan i mange tilfeller vaskes i oppvaskmaskinen ved lavere temperatur. Normalt vasker oppvaskmaskiner på rundt 60 grader, men du skal bruke et program med lavere temperatur. Bruk den såpen som du pleier å bruke – både tabletter og andre former er fint.

F.eks. større byggeklosser, lekemat og andre plastleker som kan tåle 40 grader og større ting av metall kan godt gå i maskinen ved lav temperatur. Bruk bare de varmeste innstillingene på oppvaskmaskinen til leker som du er helt sikker på kan tåle det. Vi vil ikke anbefale det da mye av plast, lakk og maling ikke tåler det.

Du kan vaske mindre deler av plast, f.eks. LEGO, ved å legge det i en vaskepose og putte det i bestikkkurven/hyllen.

Bruk av vaskemaskin til å rengjøre leker:

I vaskemaskinen kan du vaske bamser og andre stoffleker. Sett maskinen på den temperaturen som står på leken at den kan tåle. Det gis ingen garanti for løse deler når f.eks. bamser og suttekluter vaskes i maskinen. Du kan også legge LEGO og andre plastleker i mindre deler i en vaskepose sammen med en gammel pute og gi det en omgang i vaskemaskinen. MEN: plastleker kan ikke tåle høyere temperatur enn 40 grader.

For både vaskemaskin og oppvaskmaskin er det viktig at leker med batterier og andre leker med elektroniske deler ikke tåler å bli våte.

Bruk av fryser til å rengjøre leker:

Mens lus og en del andre kryp dør når de kommer i fryseren så kan virus og bakterier fortsette å trives etter en omgang med frost. Så ikke bruk fryseren til å desinfisere leker.

Mens lus og en del andre kryp dør når de kommer i fryseren så kan virus og bakterier fortsette å trives etter en omgang med frost. Så ikke bruk fryseren til å desinfisere leker.

Vask av leker

Blir lekene smittefrie ved å bli lagt bort?

Hvor lenge kan Corona eller Covid-19 overleve på lekene?
Ifølge WHO kan Covid-19 virus overleve på overflater i opp til flere dager, alt avhengig av overflaten, temperaturen og fuktigheten. Det er derfor sikrest å vaske lekene ved minimum 70 grader i såpevann hvis de skal brukes. Alternativt kan du legge de bort i 5 dager. Da er det usannsynlig at virus overlever. Men det har WHO eller SST ingen anbefalinger om og Lekeakademiet kan derfor ikke love at lekene er fri for smitte selv etter et lengre periode på hylla.
Hvis du vil være sikker på at virus og bakterier ikke kan overleve på lekene så skal du enten vaske det i 70 graders såpevann eller legge det helt bort så lenge du er bekymret for smitte med f.eks. koronavirus.

 

Guide til rengjøring og vask av leker:

Er du klar med vann, såpe, svamp, børste, hansker og en god spilleliste? Så bare gå i gang med å vaske. La barnet gjerne få være med. På denne listen finner du sikre metoder til å vaske leker men ikke nødvendigvis desinfisert. Desinfisering av leker kan som nevnt ovenfor kun skje ved å legge lekene i bløt i såpevann ved 70 grader varmt vann og så eventuelt tørkes av med sprit og en klut.

Sånn vasker du treleker:

Leker i tre tåler generelt ikke å bli gjennomvåte. Overflaten er ofte for porøs. Treleker tåler ikke desinfisering. Du kan fjerne synlig skitt og rengjøre det med en fuktig klut med såpevann. Det blir rent men ikke desinfisert.

Slik vasker du bamser, stoffdyr, suttekluter og kosedyr:

Bamser, stoffleker og f.eks. suttekluter eller dukkeklær har et merke med vaskeanvisning. Ofte er det håndvask ved 30 grader som anbefales. Du kan også velge å vaske bamser og andre stoffleker i vaskemaskinen ved 30 grader. Det blir rent men ikke desinfisert. Følg vaskeanvisningen.

Slik vasker du Barbiedukker og andre dukker av plast og vinyl:

Dukker og andre leker med små deler, dekorasjoner og f.eks. hår kan ikke vaskes. De kan tørkes med en fuktig klut og sprites av – men spriten kan i noen tilfeller skade overflaten. Enkelte dukker kan bades og dermed tåle vask i vann ved badetemperatur. De blir rene, men ikke desinfiserte.

Slik vasker du babyleker og leker av plast:

Plastleker kan vaskes ved maks 40 grader i oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen – eventuelt i en vaskepose og sammen med en pute, så minsker du støy. Bevegelige deler kan ta skade av å bli vasket i maskiner, så velg med omhu og vask det for hånd hvis du er i tvil. Veldig varmt vann kan få plastikk til å endre fasong og overflaten kan ta skade. Det vil etter tørk eller vask på 40 grader være rent, men ikke desinfisert. OBS: magnetiske byggeleker kan ikke tåle vask, men skal kun tørkes av.

Slik vasker du skummøbler:

Skummøbler kan ikke tåle desinfiserende vask på 70 grader og skal heller tørkes av med en fuktig klut og kan sprites av etterpå. Hvis skummøblene har avtagbart trekk, kan det allikevel ofte vaskes i maskinen på 30 grader. Følg anvisningen. Det vil bli rent, men ikke desinfisert.

Slik vasker du bObles:

bObles skummøbler og motorikkleker har en porøs overflate og er laget av massivt EVA-skum. Du kan vaske bObles med såpe og vann og de kan tas med i badet. Vask og skyll etterpå, og la det lufttørke. bObles anbefaler ikke at du vasker produktene på 70 grader. Avspriting hjelper ikke på grunn av den porøse overflaten. Efter vask vil de være rene, men ikke desinfiserte.

Slik vasker du bøker:

Bøker av vinyl kan tåle avspriting. Alle andre bøker, papp og papir kan tørkes forsiktig av med en godt opvridd klut og sprites av. De vil bli rene men ikke desinfiserte.

Hvis du mangler ytterligere veiledning i hvordan man vasker leker så kontakt kundeservice på post@lekeakademiet.no

Hva kan man så leke
med i disse tider?

Tja – hva med såpebobler? Hoppeballer? Ballonger? Kreative Prosjekter? Perler? Maling? Puslespill? Søle? Hoppe paradis? Hoppetau? Baller? Spill? Kjæledyr? Sommerfugler eller Maur? Sanseleker med sugerør, potetmel og ris i lukkede plastlommer?

 

Det er tid for å trene finne-på-musklene.

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*