Innlegg av Kristina Hobbs.
LekeGuide til ditt barns motoriske sanser #3:
Vil du gjerne gi ditt barn det beste? Så les med her i LekeGuide #3 fra Lekeakademiet, hvor vi denne gangen har intervjuet sansemotorisk konsulent Mette D. Jensen. Du får hennes beste tips til trening av taktilsansen med som bonus!
FAKTA: Den sansemotoriske utviklingen foregår i et fint samspill mellom kropp, bevegelse og sanser. Spesielt de primære sansene: Labyrintsansen, taktilsansen og muskel-leddsansen er fullstendig avgjørende for at denne utviklingen kan foregå. Sansene er avgjørende for at barn trives og lærer.
Psst – du finner tips til gode måter å trene labyrintsansen i vår LekeGuide #1 og muskel-leddsansen (den, som også kalles kinestesisansen) i vår LekeGuide #2.
Huden er vårt mest følsomme organ
Foreldre klemmer deres barn hver dag. Vi tar på dem klær og susser dem på kinnene. Hiver strømpene opp og begynner å kile dem. Tar på dem på alle mulige måter. Og i lek er kroppskontakt også en stor faktor. Noen barn gjør morgenens påkledning til et daglig mareritt, fordi klær er SÅ DUMT. Men:
- Visste du at alle de hudpåvirkningene faktisk sender signaler til hjernen som hjelper ditt barn til å vite hvor det selv går og hvor omgivelsene begynner? Visste du også at det kan vise feil signaler, også blir ditt barns nervealarmeberedskap satt i gang hver ENESTE GANG DE MERKER EN BERØRING?
Nå kommer høydepunktet: Velkommen til Lekeakademiets blogg til Mette D. Jensen, sansemotorisk konsulent hos Sansemotorik.dk.
Hva er taktilsansen Mette?
Mette: «Overalt i huden og slimhinnene er det små mottakere som registrerer sanseinntrykk som kulde, varme, berøring, smak og lyder. Taktilsansen sitter dermed i det aller største av de menneskelige organer, nemlig huden.»
Er taktilsansen bare en følesans?
Mette: «Taktilsansen er en blanding mellom ytre og indre følelse. Man kan ha ytre følelse som har å gjøre med alt det huden registrerer. Den undersøker nye ting, finner informasjoner. Også er det en beskyttende taktilsans, som får oss til å trekke oss vekk, forsvare oss eller slå igjen når noe er en trussel. Hvis vår ytre følesans overreagerer, så er f.eks. en klem eller en lue ubehagelig. Det oppfattes som en trussel av hjernen helt instinktivt.»
Hva er taktilsansen avgjørende for?
Mette: «Taktilsansen er avgjørende for vår samvær med andre mennesker, fordi den i høy grad preker vår mimikk, gestikk og fysisk fremtoning. Den påvirker våre sosiale relasjoner og kommunikasjon mye. Vi kommuniserer jo med kroppens reaksjoner. Barn med ubalanse på taktilsansen er ofte veldig frustrerte, og det er deres foreldre også.»
Mette om såkalt utad-reagerende barn:
Mette: «Mange i barnehagen og skolealder opplever å bli dyttet vekk eller slått fordi et taktilt utfordret barn reagerer voldsomt på en berøring i en lek.
Men barnet som dytter gjør jo et forsøk på å forsvare seg fra en ubehagelig følelse. Det er en annen årsak enn å være hissig, uoppdragen, sensitiv eller voldelig. Hjernen tolker, enkelt og greit, hudens signaler feil. Det er en ubalanse. Med trening kan barnets sanser bringes i balanse, så de gir de riktige signalene alt for ofte.»
Kan du forestille deg hvordan det må være hvis hele kroppen din skriker ”DET KOMMER EN STOR FARLIG LØVE!!!” hver gang det er en fra trollstuen som gir deg et puff når din mor tørker din nese? Ikke så merkelig at barn med ubalanser på sansemotorikken kan virke mer irritable enn andre barn. Spesielt barn med ubalansen på den taktile sansen. Men det er heldigvis en masse du kan gjøre for å hjelpe.
Hva hjelper på taktil ubalanse?
Mette: ”Alt som har å gjøre med berøringer av kroppen er en del av arbeidet med å skape balanse. Det kan være vanskelig, fordi barnet nettopp ofte skyr berøringer.»
Er det fordi at foreldrene ikke tar på deres barn nok?
Mette: ”Nei. Legg den dårlige samvittigheten bort. Din frustrasjon vil lette når du får konkrete verktøy, det ser vi så ofte i vår praksis. Og med vår hjelp kan foreldrene oppleve forbedring av barnets trivsel på 2 uker.”
Husk:
Du har som foreldre ikke skyld i ditt barns problematikk, selv om du kanskje har unnlatt å ta på ditt barn mer enn høyst nødvendig. Du har jo skånet ditt barn fra f.eks. lange klemmer, fordi barnet tydelig ikke brydde seg om det. Det var omsorg, så ikke ha dårlig samvittighet.
Vigtigst af alt:
Mettes tips til stimulering av den taktile sans:
- Finn på en måte å berøre ditt barn, så det er en god opplevelse.
- Ta små skritt i starten. Suss en fot, klapp litt på ryggen, rør ansiktet med en fjær Leketantene supplerer: Eller med en av de her snurlingene.
- Bruk badet til å prøve forskjellige taktile stimuli av. Lag ”fjerter” i vannet på magen, vask dem med forskjellige kluter, sprut med vann i små engangssprøyter fra apoteket. Prøv forskjellige slags badetøy.
- Lek med sand som du henter fra stranden. Alternativt kan du prøve krefter med magisk sand som du finner her.
Har dere bruk for mer veiledning, så er det masse av hjelp å hente med Lekeakademiets store utvalg av sansestimulerende leker og kompetent hjelp fra Mette D. Jensen hos Sansemotorik.dk.
Kilder:
– Mette D. Jensen, sansemotorisk konsulent fra sansemotorik.dk
– ”Sansenes betydning for den motoriske utvikling» av Nanett Borre, motorikk og språk i Viten på Tværs.dk, 1/3-2016.»