Stimulér Følesansen hos ditt barn

in gjesteblogger

Baby massasje - følesansSansemotorikk – Følesansen

Finnes det noe bedre enn når kjæresten eller mannen tilbyr å massere dine trøtte føtter eller stramme skuldre – nei vel! Men hvor ofte er skjer dette … Ikke veldig ofte her hjemme i hvert fall.
Men det skal det gjøres om på, også hjemme hos dere. For det er ikke grenser for hvor mye det er godt for. Det er faktisk direkte livsnødvendig – og hvis det argumentet ikke gjør det, så kommer det noen flere…

Våres følesans er en av våres 3 primære sanser, som også består av labyrintsanse og muskel- og leddsansen. Disse 3 sansene danner sammen med synet våres bevegelse av kroppen og våres evne til å tillære oss nye ferdigheter.

Følesansen sitter overalt i huden, på hele kroppen og i slimhinnene. Vi har ekstra mange følereseptorer, som er de cellene som oppfatter berøringene i håndflatene, under føttene, i anskitet og vi har dobbelt så mange følereseptorer foran på kroppen, som bak på kroppen.

Følesansen har betydning for bl.a. våres evne til å:
• Reagere på fare
• Reagere mest hensigtsmessigt i forskjellige situasjoner
• Lære sosiale relasjoner, utvikle empati, utvikle våres følelsesliv
• Fornemme våres kropp og fornemme rommet omkring oss
• Balansere, stabilitet, og mye mer

 

baby massasje stimulanse følesans
Baby massasje DVD

Å bli nusset med, massert, vugget, gnubbet og skrubbet er like så livsnødvendig som å få mat. For det lille nye barnet er berøring et så basisk behov, at det ikke vil kunne klare seg uten. Mange på berøringer på et tidspunkt i et hvert barns liv, kan få store konsekvenser for barnets senere fysiske og psykiske utvikling.
Heldigvis har lang den største delen av oss alle et helt naturlig instikt som gjør at vi autmatisk nusser, koser og rører våres babyer og barn nøyaktig som de har bruk for. Det er noen av os og noen barn som har det litt vanskelig med å bli tatt på og ha kontakt med andre. Grunnen til dette kan være at deres følesans er i ubalanse eller umoten. Det er barn som er ekstra følsomme og hvor et kjærlig klem eller klapp føles som et slag, eller er i hvert fall veldig ubehagelig. Det kan også være de barnene som er underreagerende på deres følesans. De har det vanskelig med å merke seg selv og deres kropp, de reagerer forsinket på eksempelvis å ha slått seg eller de får ikke tatt hånden vekk fra kokeplaten med en gang.

 

Hos de minste barnene som best faller til ro når de får lov til å ligge selv og de skriker når de skal i bad eller ha klær på. De kan vise tegn på ubehag ved tett kontakt, hvilket i noen tilfeller kan gjøre amming til en stor utfordring for alle – og til stor frustrasjon og sorg, spesielt hos mor. Hos de litt større barn viser problemer med følesansen seg ofte ved at barnet er veldig urolig, ukonsentrert, de er ofte innesluttet eller veldig utagerende, og de ender ofte i konflikter med andre barn.
Disse barnene har behov for ekstra stimulering av deres sanser og vil ofte ha behov for et individuel og målrettet sansemotorisk trening.

 

Gonge balansesti flotlandskap jorden er giftig følesans
La barnene kose seg

Årsaken til at noen barn har problemer med deres følesans kan være mange. Det kan være arvelig, medfødt, som følge av lengre tids sykdom, men spesielt premature barn og adoptivbarn er spesielt utsatte. Utover det så spiller våres livsstil også inn. Vi har en tendens til å pakke våres barn alt for mye inn og skjerme dem for mange inntrykk. Våres barn skal ha lov til å kaste sko og strømper av, de skal kunne ha føttene og hendene ned i møkkete vann, gå på små stein, leke i sand, i skogen, ta på markene når de dukker opp etter regn, de skal bli skitne, de skal ha lov til å merke at fingrene blir kalde og håret vått når de svetter. Også er det ikke noe som å få lov til å kaste det meste av klærna av, av og til – det er direkte og super stimulering av følesansen.
Med dette og et par enkle punkter i tankene, så er dere godt på vei til å styrke og sikre en velfungerende følesans hos deres barn.
1) Masserer, gnir, klapper overalt på rygg, arm, bein, føtter, hender, også videre.
2) Berøringen skal være tydelig og ta godt tak – det må ikke kile!
3) Finn den berøringsformen som barnet godt kan like og slapper av med. Det kan være at det skal være utenpå klærne, det kan være det skal et teppe eller håndkle utenpå igjen.
4) Aksepter når barnet ikke vil mer – det skal være bra!

 

Sanseball - Følesansen
Sanseball stimulerer følesansen

Massasje/berøring i denne form er ikke en vitenskap, og man skal ikke følge bestemte regler. Det er selve berøringen og kontakten som er viktig, det er optimalt å ta massasjen med på kvelds ritualene, mens dere kanskje allikevel leser en historie, ser litt på fjernsynet, akkurat vært i badekaret eller når barnet skal legges til sengs. Dere vil kanskje finne ut av at de konsentrerte fysiske kontakten også vil gi dere et par sidegenvinster – nemlig et mer rolig barn, men også en roligere mor eller far. Det vil gi dere et frirom som bare dere kan være sammen om.
Som lovet, så er det ingen unnskyldning for å ikke få satt massasje inn på skjemaet – og nå ja, når så ungene har fått deres omgang massasje, så må det da være våres tur!

 

Innlegg av: Sansemotorisk konsulent – Mette Drescher Jensen

 

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

Seneste fra gjesteblogger

Gå til Til toppen