Sommer
Sommer

Sommer er tid til samvær og læring

in Ann og Jane mener/lek og læring/sommer

Sommerferien står for døren. Barnene drar et lettelses sukk, for nå er det frihet foran seg. Tid uten bøker, lekser, uten tavlegjennomgang og uten tabeller. Vi voksne gleder oss også til å slippe å skulle holde styr på hvem sider i skolebøkene som skal være ferdig, og om det er nå bruk for en passer i penalhuset eller nye viskelær til i morgen. Vi puster lettet ut. Vi leketantene vil også gjerne ønske deg og din familie en veldig bra ferie med litt tips til hva dere kan gjøre sammen.

Vær tilgjengelig for ditt barn

Når ferien når starter, så er det på tide å gjøre noe sammen med ungene. Her mener vi ikke nødvendigvis heldagsturer til tivoli. Barn elsker det når du er tilgjenngelig og har noe spennende å dele med dem. Bare å være sammen om en aktivitet er lykken, for det nærværet er en kontrast til den travle hverdagen med mange mennesker og krav, så sett av tid i ferien til å gjøre noe sammen.

Hos Lekeakademiet elsker vi jo læring og vi elsker spesielt når lek og læring kombineres. For kun på den måten forblir barnenes motivasjon for å lære noe nytt helt på topp, og det er den beste forutsetningen for at læringen faktisk sitter fast. Vi anbefaler derfor, sammen med læringsekspertene fra MatematikkFessor:
Hos Legeakademiet elsker vi jo læring, og vi elsker i særlig høj grad, når leg og læring kombineres. For kun på den måde forbliver børnenes motivation for at lære nyt helt i top, og det er den bedste forudsætning for, at læringen faktisk sidder fast. Vi anbefaler derfor, sammen med læringseksperterne fra MatematikFessor

Matematikkheftene fra MatematikkFessor tar dere igjennom det barnene har lært i løpet av året - ferie
Matematikkheftene fra MatematikkFessor tar dere igjennom det barnene har lært i løpet av året

at deres sommerferieaktiviteter ogs inneholder trening av de kompetansene som barnene har lært i løpet av skoleåret – men på en morsom og koselig måt, hvor samværet og leken er i sentrum. Kjøp for eksempel denne flotte Tipien

Flott tipi til både lek og læring - Sommer
Flott tipi til både lek og læring

og avtal at dere der inne hygger dere med hjernetrening innimellom vannkampene, badminton og pannekakene.

Trene- hvilke materialer?

Kanskje elsker ditt barn å trene tabeller og spille matematikk-applikasjoner – så kan du fokusere å gi ditt barn noe ekstra utfordringer med det geniale læringskonseptet Red Dot. Så øver dere nye matematikk-kompetanser på engelsk!

Lær matematikk og hør om det er riktig eller feil på engelsk - sommer
Lær matematikk og hør om det er riktig eller feil på engelsk

Har ditt barn mer bruk for å holde fast i de tingene som de har arbeidet med i skolen i løpet av året enn for å lære noe nytt, så sørg for å ha noe av MatematikkFessors undervisningsmateriale som for eksempel heftet «Lær å regne»

Enkel regning - som introduksjon eller for å hjelpe fra starten - Sommer
Enkel regning – som introduksjon eller for å hjelpe fra starten

Hvorfor gjenta det de allerede har lært?

Kanskje undrer du deg over at Lekeakademiet oppfordrer til trening av det barnene allerede har lært? Men det har veldig god grunn – hjernen har nemlig bruk for å få gjentatt ny læring for at det skal sitte godt fast. Det er nemlig slik at ny læring skaper forbindelser som kalles synapser, mellom herjens celler, neuronerne. Det finnes rundt 10.000 synapser og over 10 millioner neuroner. Disse forbindelsene mellom neuroner er forutsettningen for forståelse og hukommelse, og de skal holdes ved like, ellers faller de bort. Derfor er det veldig viktig, at vi som barn og resten av livet fortsetter med å utfordre våres hjerne med nye kompetanser og nye måter å lære på, så hjernen hele tiden er på arbeid med å skape og vedlikeholde forbindelser. Det er en simplifisert beskrivelse av hvordan vi mennesker lærer og husker noe – og dermed også hvordan vi gjerne skulle ha våres barn til å kunne huske den dyrbare læringen som de har tilegnet seg over skoleåret. Trening og øvelse er sammen med assosiasjon de mest effektive måtene å gjøre korttidshukommelse til langtidshukommelse. Så øv dere grundig!

Hvordan gjør jeg læringen aktiv?

Nå skal det jo ikke nødvendigvis være klasseromtrening der hjemme. Noen barn elsker å leke skole, men også disse læringssultne barns læring har godt av å kombinere læring med fysisk aktivitet. Mosjon er også bra for læringen.

Kjøp for eksempel erteposer med tall på:

Lær matematikk med erteposer... - Sommer
Lær matematikk med erteposer…

Eller kjøp dette flotte Paradis i skum med tall på:

Hoppe paradis - Sommer
Hoppe paradis – med tall på

Et hagespill med domino

Domino i hagen eller lekeplassen - Sommer
Domino i hagen eller lekeplassen

eller Yatzy er også en god mulighet.

Ta med Yatzee under treet - det styrker hjernen... Sommer
Ta med Yatzee under treet – det styrker hjernen…

Ramasjang, figurer kjent fra Dansk tv i et Mr. Skjegg spill, her er det også et flott spill med fysisk aktivitet som vi virkelig kan anbefale

Hr. Skjegg tallspill - Sommer
Hr. Skjegg tallspill

 

Du kan også gjøre læringen aktiv ved ganske enkelt dele din egen bruk av tall og bokstaver med ditt barn. For vi voksne teller og regner jo hele tiden – helt intuitivt og uten å tenke over det. I ferien er det tid til å la barnet ta del i alt det telleri og skriving – for eksempel en handlekruv er en opplagt tid for regning og staving. Det kan både inngå skriving av handlelisten, overblikk over lommeboken og kanskje en beregning av hvor mange liter mel som skal være med i handlekurven – for du tenker jo allikevel over det helt automatisk når du står og pakker deres varer. Innvi ditt barn i dine tanker om tall og se hva som fenger barnet.

Ha en veldig god ferie!

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

Gå til Til toppen