Det er ikke robotter, der leverer vores legetøj
Steampunk robotic storekeeper uploads parcels into an autonomous delivery robot courier. Automation service of warehousing and shipment. Orange background.

Corona viruset: Hva betyr smitterisikoen for barnet ditt og lekene?

in Ann og Jane mener/Om Verden

Corona og leker i en global verden.

Er du bekymret for Corona?

Det er både positivt og negativt at det ikke bare er roboter som monterer og leverer alle de flotte lekene som Lekeakademiet har på hyllene til dine søte og nyskjerrige barn. Det ER jo faktisk mennesker som er involvert på utrolig mange måter når lekene skal finne veien fra en god ide hos en gründer i f.eks. Thailand eller Wisconsin til Lekeakademiets store nettbutikk. Og det er disse menneskene som dette blogginnlegget skal handle om. 

Mens vi venter på mer informasjon om Corona viruset fra Wuhan provinsen i Kina, begynner vi å merke forandringer i vår globaliserte verden. 

For noen er det bare en influensa som er blitt unødvendig blåst opp. For andre er det en ny utgave av SARS, med raskere spredning, men med lavere dødelighet. Andre igjen mener at Corona er en veldig farlig form for forkjølelse som vi enda ikke har sett toppen av. 

Leketantene skal ikke gjøre seg kloke på om dette viruset er det ene eller andre.

Men vi vil gerne informere deg om hvilke konsekvenser vi i de kommende månedene forventer å oppleve her i vårt lille hjørne av sandkassen.

Vi ser at store deler av Kina er blitt lukket ned. Fly avlyses fra Kina til Europa pga. det nye Corona viruset og det begynner vi så smått å se konsekvensen av på leketøysmarkedet.

 

“Coronaviruset vil ikke overleve lenge på overflater. Det er derfor ingen reel risiko for smitte via pakker og bagasje som har vært på reise i flere dager og ved svingende temperaturer. Det er derfor ingen grunn til å frykte smitte via bagasje og pakker.”

Sundhedsstyrelsen, 2020.

Som den danske Sundhedsstyrelsen (Statens Helsetilsyn) og Seruminstituttet og den danske tvkanalen DR Ultra Nyt har klarlagt, så er det ingen grunn til panikk i forhold til smitte. Hvis du gjerne vil snakke med barnet ditt om Corona på en måte som er til å forstå, så kan vi anbefale å  denne videoen fra Ultra Nyt om emnet.

Men siden Kina er hele Europas produksjonshall, så kan man allerede nå merke at den ellers konstante strømmen av leker fra Øst til Vest oppfører seg annerledes.

Her er et overblikk over Corona virusets konsekvenser for leketøysmarkedet her i februar 2020:

  • Kalde arbeidsplasser: Etter at kineserne er kommet tilbake fra ferien etter kinesisk nyttår, skulle de egentlig begynne å jobbe igjen. Men den kinesiske regjeringen har nå bestemt at alle varmeanlegg i kontorbygninger skal slukkes for å forhindre spredning av Coronaviruset. Konsekvensen er at de fleste bygningene på nåværende tidspunkt har en temperatur på 5-8 grader, noe som gjør det umulig for ansatte å jobbe der.
  • Avstengte byer: Byer som Ningbo, Beijing og Shenzhen er forsatt stengt mer eller mindre helt ned. Det fører til at all eksport blir vanskelig eller ikke-eksisterende.
  • Stengte butikker: Mange velger på grunn av stengte kalde arbeidsplasser å prøve å jobbe hjemmefra, men siden butikkene også er stengte er det heller ikke mulig å få tak i radiatorer for å holde varmen.
  • 95% av fabrikkene er stengte.
  • Mangel på lastebilsjåfører til å frakte varer fra fabrikkene til containerne til eksport. Sjåførene må nemlig i 14 dages karantene når de kommer tilbake til storbyene etter ferien i provinsene i Kina, hvor smitterisikoen er annerledes og mer uviss.
  • Mange flyavganger er avlyst, luftfraktområdet er presset, og det er nesten ingen passasjerfly.
  • Flere flyplasser i Europa nekter å ta i mot fly fra Kina.
  • Fabrikker hvor det som en del av produksjonen lages munnbind er blitt beslaglagt for å øke denne produksjonen. Derfor er all annen produksjon forbudt, også av emballasje, tilbehør eller deler til leker i flere tilfeller.

Det er veldig begrenset eksport av leker fra Kina og i stigende grad fra Øst til Vest på grunn av Corona viruset. Det handler ikke akkurat nå om at lekene bringer smitte med seg, men om logistiske utfordringer som følge av smitterisiko lokalt i Kina.

 

 

Hva kan det så bety for leketøysmarkedet og til slutt f.eks. bursdagsgaver til barna dine?

Kanskje ikke så mye annet akkurat nå enn at det blir plass og mer oppmerksomhet til de bedriftene som produserer leker i Europa. 

Økologiske varer får nok også større oppmerksomhed nå da mange av disse produksjonene ligger i Europa og bruker europeiske råvarer for å begrense miljøbelastningen.

Lageret vårt bugner av flotte leker så det er bare å bestille inntil videre. På sikt forventer vi at importproblemene som følge av Corona viruset i Kina vil kunne merkes. 

Leketantene følger utviklingen nøye og vil poste oppdateringer på bloggen fra vårt lille hjørne av sandkassen.

 

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*