Lekeakademiets store guide til løpesykkel/balansesykkel.
Løpesykkel eller også kalt balansesykkel er en av de mest solgte kjøretøyene til barn. Det kan vi godt forstå! Men det er en jungel der ute. For hvilken modell skal du velge? Hva er det riktige for barnet ditt? Vi vil forsøke å gjøre det enkelt for deg å få et overblikk over hva du skal se etter når du velger løpesykkel/balansesykkel. Så får du mulighet til å velge den riktige løpesykkelen til ditt barn – på første forsøk.
Du får et kort overblik.
De 5 ting du skal være opmærksom på.
- Skrittlengde
- Styre
- Dekk
- Bremser eller ikke?
- Sikkerhet
Om kort tid forteller vi deg hvorfor det er viktigt.
Men kanskje tenker du:
Hvorfor løpesykkel?
Godt spørsmål!
Utover den suverene treningen av balanseevne, koordinasjon og reaksjonsevne, så er den mest innlysende grunnen til at ditt barn skal ha en løpesykkel, at det er lettere overgang til å kunne sykle på en to-hjulet sykkel.
Ditt barn lærer automatisk å gå, men det lærer ikke automatisk å sykle. Derfor er det en ferdighet som skal trenes.
Den største utfordringen ved å lære å sykle er å holde balansen. Du kan sikkert huske dine egne forsøk på å lære å temme den to-hjulete. Hvis de minner om våre, så krevde det noen mislykkete forsøk.
Men for ditt barn er det en annen mulighet. Ditt barn kan lære å holde balansen på en to-hjulet løpesykkel.
Når er ditt barn klar til en løpesykkel?
Noen barn er klar til en løpesykkel allerede når de er 1 ½ år, andre først, når de er 2 ½.
Ditt barn viser deg at det er klar til løpesykkel, når det er sikker på beinene og kan løpe selv – i god balanse. Ditt barns skrittlengde betyr også noe. Alt faktisk! Les mer om det snart…
Hvilken type passer til ditt barn?
Skrittlengde
Den første og absolutt viktigste paramteren når du skal finne den riktige løpesykkelen til ditt barn er barnets skrittlengde. Et barn på 2 år kan være lav, men ha virkelig lange bein – akkurat som et barn på 1½ år kan være høy, men ha korte bein. Derfor er parametre som ditt barns alder og ditt barns høyde mindre viktige. Skrittlengden er den som forteller oss om ditt barn kan passe løpesykkelen eller ikke!
Er det nå også et problem hvis mitt barn ikke helt kan nå bakken med flate føtter?
Ja, det er viktig at ditt barn kan stå flatt med begge føttene på jorden OG lettbøyede bein, når det sitter på sin løpesykkel. Kan ditt barn IKKE det, er løpesykkelen enten for stor eller sadlen plassert for høyt. DItt barn bruker sine føtter til å bremse med og til å justere sin fart. Skal ditt barn føle seg trygg og få en suksessopplevelse med sin løpesykkel er det derfor alfa og omega!
Styret
Styret skal kunne stilles inn i høyden, så ditt barn sitter oppreist når det sitter på sykkelen. På den måten kan du alltid innstille det til å passe til ditt barn – og ditt barn kan vokse med løpesyklen og fortsatt sitte korrekt.
Dekk
Det er hovedsakelig 2 typer dekk du kan velge mellom. Gummidekk og luftdekk.
Gummidekk: Gummidekk er punktfrie og gir litt langsommere kjørsel enn dekk med luft. De fungerer på alle underlag, men er en anelse tyngre å løpe med. De brede gummidekkene gir løpesykkelen stabilitet. Velg gummidekk hvis ditt barn ikke skal løpe langt.
Luftdæk: Luftdekk er bedre til de lengre distanser og fungerer på alle underlag. Når ditt barn kjører over hull eller ujevnheter, følger luftdekket mer smidig og behagelig underlagets tøffhet. Det er mer fart i luftdekkene, men har du bruk for å dempe farten for ditt barn, kan du ta ut litt luft.
Velg luftdekket hvis ditt barn skal løpe lengre, f.eks. til og fra barnehage.
Generelt om dekk: Hjulene på løpesyklene skal være brede, da det gir en mer stabil kjørsel. Løpesyklens hjul bør også være bløte. Bløte hjul avlaster nemlig barnets rygg ved bump i veien.
Bremser eller ikke
Noen løpesykler er utstyrt med håndbremser. Og det medfører ofte en strøm av spørsmål fra foreldre om de bør kjøpe en løpesykkel MED eller UTEN håndbremser?
Mange foreldre tenker – ganske logisk – at en håndbrems må være en god ide, fordi deres barn kan nå å øve seg i å bruke den, før de skal opp og sitte på en ekte sykkel.
Men vår anbefaling i Lekeakademiet er nesten alltid at man skal velge en løpesykkel uten håndbrems. Først og fremst krever en håndbrems både krefter og en viss hånd- og fingerstørrelse, som de fleste mindre barn ikke har utviklet enda. For det andre er det faktisk ikke naturlig for barnet å bruke en håndbrems. Barnet vil nemlig helt instinktivt bruke sine føtter til å bremse løpesykkelen – og håndbremsen vil derfor oftest ende opp som en pyntegjenstand.
Sikkerhet
Når du følger de 4 første punktene om skrittlengden, styret, dekk og bremser, så er du allerede på forkant med sikkerheten.
Men når vi snakker om sikkerhet kommer vi ikke utenom hjelm. Noen barn er ikke glade for å ha noe på hodet, men det hjelper hvis hjelmen er litt morsom eller tøff.
Styrpolster kan være et godt valg til ungen. Noen ganger går tingene litt sterkere og den lille kroppen kan få overbalanse. Og sel om man har sykkelhjelp på, så kan tennene komme til skade. Hvis du monterer styrepolster, kan du minimere skanenes omfang. Styrpolstret er et betrekk til å sette på styret – på midten, hvor barn ofte treffer med munnen når uhellet skjer.
Kan ditt barn sees i møket. I mange måneder om året er det mørkt når vi henter de små fra barnehagen. Ditt barn blir sett med en LED refleksvest.
Morsom trening med løpesyklen
De fleste barns ynes at det er morsomt å rulle avsted på deres løpesykkel. Men tør du utfordre ditt barn yterligere?
På et tidspunkt skal ditt barn ut i trafikken. Kjenner du reglene? Dem får du om litt.
Men skal vi ikke bare trene litt hjemme i hagen, i innkjørselen eller i stuen? Det er morsomt og utrolig bra motorisk trening (og trening av trafikksikkerhet) å styre rundt kjeglene. Du kan bruke midler som stein, støvler eller bøtter til å lage en slalombane. Ellers har vi noen tøffe kjegler her som er enkle å få øye på.
Å kjøre på ramper styrker ditt barns balanseevne yterligere og lærer det å konsekvensberegne. Både med hensyn til fart og risiko.
Trafikklek forbereder ditt barn på situasjoner og vilkår i trafikken. Lær ditt barn å gjenkjenne de mest alminnelige skiltene. Lek f.eks. at ditt barn skal ta førekortet. Trafikkskiltene gjør leken mer virkelig og ditt barn lærer om hvordan man ferder i trafikken og lærer hva skiltene betyr.
Tips: Trafikkskilene kan også brukes som slalom bane/manøvringsbane.
En liten bonusinfo:
Løpesykler med lav innstigning er en god ide – ikke minst for begynnere. Det letter adgangen til løpesyklen, så den er lett for ditt barn å sitte på.
Se vårt utvalg av løpesykler her.
Se vårt sikkerhetsutstyr til barn her.
Kilder:
– Christina Skaarup
– Tænk.dk/test
– Cyklistforbundet.dk
– Sikkertrafik.dk
– www.puky.dk