Plantoys Logo

PlanToys dropper Amazon. Lekeakademiet jubler og takker!

in Ann og Jane mener/Om at handle på nettet/Om Verden

PlanToys går foran for lokale nettbutikker, bæredyktig handel og miljøet.

Det er ingen hemmelighet at vi hos Lekeakademiet elsker de flotte lekene i bæredyktige materialer fra PlanToys. Vi ble positivt overrasket over deres originalitet i forhold til måter å tenke design og produksjon på da vi kom over PlanToys første gang for flere år siden. 

Siden har PlanToys gang på gang overrasket oss med nye ideer og beslutninger som alltid peker i samme retning – nemlig mot mer bæredyktighet som skal sikre at vi overdrar planeten til de kommende generasjoner i bedre tilstand enn vi selv fikk den. 

Nå overrasker PlanToys igjen. Den thailandske bedriften har nemlig som en av de første på leketøysmarkedet bestemt seg for ikke å handle med de store, internasjonale e-handelsplattformer som Amazon og eBay i Europa og Mellomøsten. De krever også at ingen av forhandlere deres selger PlanToys på disse plattformene. 

Les her om:

– Hvorfor det er viktig å være kritisk overfor disse gigantene på det globale markedet

– Hvorfor Lekeakademiet er begeistret for PlanToys beslutning 

– Hvorfor det er en god nyhet for deg som vår kunde og for de barna som leker og lærer med leker som er kjøpt hos nettbutikker i inn- og utland 

plantoys
plantoys

Hvem er PlanToys?

PlanToys er den eneste bedriften vi har møtt som tenker tanken om bæredyktighet inn i alle trinn helt fra treet plantes og til barna til de ansatte går ut av skolen. Det er overraskende at PlanToys har så mange gode ideer og enda mer overraskende at det er en thailandsk bedrift. De tenker bæredyktighet og ansvarlighet på alle plan. I tillegg er lekene veldig fine og fulle av læringsmuligheter. I blogginnlegget vårt kan du lese mer om de geniale og originale badelekene fra Plantoys som er fremstilt i bæredyktig overskuddstre fra gummiplantasjer og bare er herlig å ta på.
Under kan du se en video hvor Ann forteller om et typisk PlanToys projekt. Et samarbeid med en hollandsk NGO som førte til produksjon av u-perfekte grønnsaker i bæredyktig gummitre.

plantoys

Et par highlights om PlanToys og bæredyktighet: 

  • Barna til de ansatte tilbys gratis skolegang på fabrikkens område.
  • De har utviklet PlanWood, et vannresistent treprodukt av resttre og fullstendig harmløse innholdsstoffer og bruker kun miljøvennlige tilsetningsstoffer som f.eks. soya-blekk og formaldehydfritt lim i produksjonen.
  • Produksjonen er 100% CO2 nøytral, fabrikken går på solceller og alle trerester brukes til å produsere strøm til nærmeste landsby.
  • PlanToys driver skole, et barnemuseum om bæredyktighet, stor gjenplantning med 9000 trær i året, lokal velgjørenhet og tar i mot mange besøkende som ønsker å lære om bæredyktig produksjon. Leketantene har også besøkt museet og fabrikken og det var veldig spennende og inspirerende!

Neste skritt for PlanToys: Nei takk til Amazon og eBay i Europa

PlanToys har akkurat sendt ut en pressemelding hvor de forteller om den ferske beslutningen som, akkurat som de andre tiltakene, også fokuserer på bæredyktighet. De har nemlig bestemt at de fantastiske lekene deres ikke lenger må selges på de globale e-handelsplattformene som Amazon og eBay.
Vi har tidligere skrevet om de utfordringene som de store plattformene gir lokale nettbutikker og forbrukerne. Hvis du ikke kjenner til problematikken, kan du lese mer i blogginnlegget vårt om Amazon-myter og fakta her.

PlanToys ønsker å stoppe salg av lekene deres hos bl.a. Amazon fordi:

  • Globale plattformer som f.eks. Amazon og eBay har en strategi for prissetting, det er til fare for mindre, selvstendige nettbutikker og butikker rundt omkring i verden. Priskrigen er umulig å vinne og vilkårene er urettferdige. 
  • Plattformene betaler ofte ikke lokal skatt i de land de selger i, i motsetning til lokale nettbutikker og arbeidsvilkårene for gigantene er ofte under all kritikk og ofte ulovlige. 
  • Sikkerheten, både i forhold til varer og økonomiske transaksjoner er ikke tilfredstillende for forbrukerne på de store plattformene. 

Tilsammen utgjør de store e-handelsplattformene en voksende risiko for all handel. Mindre bedrifter kan ikke konkurrere med prisene fordi de store aktørene har råd til å selge utvalgte varer med stort tap og i stedet tjene penger på å selge virtuell hylleplass og reklamer på hjemmesidene.

Statusen som globale spillere gir dem en annerledes status i lovgivningen enn lokale nettbutikker. De er ikke underlagt de samme regler og lover for sikkerhet, toll, skatt og andre forhold som gjør det dyrere og vanskeligere for lokale bedrifter å drive forretning. Men det er disse lovene og reglene for sikkerhet, toll osv, som gjør det trygt og sikkert for deg som forbruker å handle på nettet. Så det er godt at våre nettbutikker er underlagt disse. Vi skulle ønske at alle nettbutikker som selger varer i Norge var underlagt de samme strenge krav.

Men slik er det desverre ikke. Så lenge konkurransen er så urettferdig, blir det stadig vanskeligere for mindre bedrifter å tjene penger på netthandel. Denne krisen vil føre til monopol på mange varer som det faktisk allerede er i dag i mange tilfeller. Den utviklingen skal bremses og helst stoppes helt. Vi skal si fra. Både forbrukere, myndigheter og bransjefolk har et ansvar. 

PlanToys filosofi setter jorden og menneskene først på dagsordenen.

Med beslutningen om å avvise handel på Amazon og lignende plattformer tar PlanToys et kjempeskritt i retning mot bæredyktighet på vegne av hele bransjen. PlanToys nekter å leke med ‘bøllene i skolegården’ inntil de lærer å oppføre seg ordentlig og lar være med å sjikanere de små. 
Alle vi som er mindre nettbutikker og butikker har vært med på å støtte og markedsføre PlanToys fra iverksetterstadiet. Vi er derfor veldig glade for det klapp på skulderen som PlanToys velger å gi oss nå.
Vi håper at dette bare er første skritt og at andre bedrifter vil følge dette flotte eksemplet.

Igjen viser PlanToys, hvordan veloverveid og konsekvent strategi, mot og hardt arbeid kan få et ønske om bæredyktig utvikling i alle ledd, helt fra produksjonen og til leken er i barnets hender, til å bære frukt. Prøv å se disse to plansjer over arbeidsprosesser i bedriften – det er imponerende gjennomtenkt og ikke minst velformidlet. 

sustainable plantoys 2
plantoys 2

PlanToys er en av de mest modige og innovative bedrifter på leketøysmarkedet. 
Vi jubler over beslutningen om å gå foran i å kreve rettferdige markedsvilkår og ordentlige arbeidsforhold. Gjør deg selv en tjeneste og se grunnleggeren Vitool Viraponsavan selv presentere PlanToys i denne videoen. Han er et av de mest hjertevarme og uselviske mennesker vi kjenner og vi er veldig betatte av hans nyttige og humanitære måte å drive en blomstrende forretning på. 

Du finner hele utvalget vårt fra PlanToys her.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*