Det er juleaften og det er spenning i luften. Hele dagen er fylt opp med kos, god mat og tegnefilmer, men for barnene er dagen laaang… For når skal de pakkene pakkes ut…?
Overlatt til seg selv forfaller mange barn til gave galskapen. Når det store øyeblikket kommer, kaster de seg henrykt inn under juletreet og river sløyfer og gavepapir av den ene gaven etter den andre, uten å bruke mye tid på å verdsette den enkelte gaven eller huske å si takk.
Man kan selvfølgelig innføre god ro og orden, åpne pakker på skift også videre – men en annen mulighet og en kreativ løsning er å finne på morsomme pakkeleker, som gjør gaveåpningen til en lek og på en måte som gjør barnet til en aktiv deltaker enn en passiv mottaker.
Det er like så mange pakke leker som det er kreative hoder, men her har vi kommet med noen ideer som dere kan bygge videre på:
Tampen brenner
En av de letteste pakkelekene er «tampen brenner», hvor dere ganske enkelt gjemmer gaver på strategiske og oppfinnsomme steder rundt omkring i huset – for deretter å gå med rundt og hjelpe barnene med å finne gavene deres, en etter en, etter det veldkjente prinsippet: Jo, til nærmere barnene kommer på en skjul pakke, desto varmere blir det, og jo, lenger vekk, desto kaldere blir det.
PS: Visste du at ordet «tamp» betyr enten at et tau eller et avstrafningsredskap, og at uttrykket «tampen brenner» mest sannsynlig har sin opprinnelse i en gammel tradisjon, som gikk ut på at skolebarn, innen juleferien, kom med gaver til læreren, og til gjengjeld fikk lov til å brenne det fryktete avstraffelsesredskapet? Off!
Spill om pakkene
En annen lett og underholdende pakkelek er å spille om å få lov til å åpne gaver. Det er stort sett ikke noen begrensning på hvilke kort eller brettspill man kan bruke, men det er best hvis det er et spill av en annen type, hvor man oppnår noen mål underveis. For eksempel i Ludo kan man avtale at en spiller må åpne en gave, hver gang det lykkes å få en brikke, eller hvis man spiller banko, må det åpnes en gave hver gang en spiller får en hel rekke. Hvis man spiller kort, som for eksempel rommy/500, så kan det åpnes en gave hver gang en spiller er i stand til å legge et helt stikk på bordet.
Her er eksempler på spill med lærende innhold, som kan brukes til pakkelek:
Skattejakt
Skattejakter blir garantert populært, og det er både morsomt og utfordrende. Skattejakter er også en fantastisk måte må få flettet sammen lek og læring i form av oppgaver, quiz og bokstavleker underveis, hvor alle oppgaver selvfølgelig tilpasses barnenes alder.
Normalt i en skattejakt er skatten det siste som finnes etter at man har funnet alle poster og løst oppgavene underveis. Men hvis du lager en julegave skattejakt, så kan du alltids fordele julegavene i noen av postene underveis.
Tips: Du kan skrive oppgaver og hint til neste post på innersiden av gavepapiret (og selvfølgelig advare barnene på forhånd)… så unngår du helt sikkert også revnet opp gavepapir!
Her er noen ideer og elementer som inngår i en god skattejakt:
1: Skattekart
Et skattekart er en flott visuell del av en skattejakt. Kartet er ofte revet i stykker og fordelt på forskjellige poster, og når alle oppgavene er løst underveis, har man hele kartet og kan finne skatten.
Du kan enkelt lage et autentisk utseende på skattekartet ved å dyppe noe vatt i kald sort te og smøre teen ut over et stykke A4 papir. Tørk papiret på radiatoren eller med en hårtørker og tegn deretter kartet på papiret. Brenn papiret langs kantene og blås flammen ut med det samme. Voila! Nå har du et ekte gulnet og antikt utseende på skattekartet… riv kartet i så mange stykker som du har forberedt poster til.
Tips: Du kan også tegne skattekartet på baksiden av et gammelt puslespill og legge en brikke sammen med hver post.
Ekstra tips: Hvis du ikke er god til å tegne, så kan skattekartet også saktens være et fotografi av hvor skatten/neste post er gjemt. Du kan statigvekk brenne kantene litt og rive bildet i det antall stykker du har bruk for.
2: Poster:
Postene inneholder diverse små oppgaver og hint til å finne neste post i skattejakten, og her er det en mulighet for en masse lærende og tankevekkende innhold. Oppgavene kan bestå av for eksempel bokstavlek, quiz, matematikk eller gåter.
Med bokstavlek kan du lage anagrammer, hvor du bytter om på bokstavene. Hvis du nå har gjemt neste post i vaskemaskinene, så kan oppgaven bli «Bytt om på bokstavene for å finne neste post: nissekemavak». Hvis du lager en oppgave gåte kan teksten høres slik ut: «Rundt og rundt og rundt, neste post blir kastet rundt og våt hvis du ikke skynder deg!» (også vaskemaskinen) eller «her er det kaldt og mørkt det meste av tiden, men det er masse mat der» (kjøleskap/fryser) eller «fra gulv til tak er jeg tilbyr jeg mange ord og eventyr»(bokreol).
De litt eldre barn kan du utfordre med mer eller mindre komplisert matematikk. For eksempel løs følgende oppgaver og oversett tallene til bokstaver, 1=a, 2=b, 3=c.
1+1=
7-6=
Snøhvit og de X dvergene=
(3*9)-7=
3+5-6+4+9-1+7=
(4*9)/3+(5-1)/8=
41763/41763=
Her gir løsningene tallene 2-1-11-19-21-6-1, som oversatt til bokstaver blir til «bak sofa», hvor neste post eller gave også ligger skjult.
3: En røverhistorie.
Du kan kombinere skattejakten med å fortelle en historie underveis. Klassikeren er en versjon av «jakten på julegavene», hvor noen røvere har overrasket nissen og stjålet alle julegavene, og røverene har gjemt gavene et hemmelig sted. Nå er det opp til dere (barnene) å finne gavene før juleaften er over…
Hvis du kan like å tegne og fortelle, så er røverhistorien en veldig underholdende form for skattejakt, hvor hver post lar historien utfolde seg og inneholder oppgaver og hint til neste post.
Tips: Bruk barnenes yndlingshistorie eller finn opp en ny fortelling innenfor et kjent fantasiunivers og bruk det i stedet for røverhistorien.