Naturen som lekeplass og inspirasjon til en masse god utelek

in lek og læring/tips til lek/utelek

Inspiration_til_udeleg_med_børnene_LegeakademietDet er vår… Og nå ser det også ut som vår når jeg ser ut av mitt vindu. Solen skinner og vinden får det til å se ut som vårblomstene nikker til meg med deres små hoder.
Ute draktene er fortsatt en del av hverdagsuniformen her hjemme (for mine barn altså – jeg har dessverre ikke en selv), men tanken om å tilbringe mer og mer tid utenfor fremkaller mange kuldegysninger hos meg, som det gjorde for en uke siden.

Dagene er dessuten lengre og lysere, og mine gutter og jeg har derfor begyndt å la turen hjem fra barnehagen gå via nabo lekeplassen, hvor de brenner dagens «siste» krutt av.

I går dro vi også innom lekeplassen og i en halv time satt jeg fullstendig tryllebundet på en benk og observerte mine to gutters lek. For på tross av at vi befandt oss på en lekeplass med både lekehus, husker og rutsjebanetårn, var det ikke disse tingene guttene var opptatt med.

Den yngste (på 1,5 år) satt skiftesvis med en bøtte og kastet sand/grus opp i luften, for deretter å børste sand/grus ned fra benken… Jeg behøver ikke å si at han var jublende lykkelig og veldig tilfreds med og oppslukt av sin lille utelek.

Den eldste (på 3,5 år) var også i gang med spaden – og med å fylle en stor bøtte med sand/grus, alt mens han fortalte meg om hvordan han jobbet med å lage risengrøt til meg. Da bøtten var godt fylt opp, brukte han deretter en masse krefter på å forsøke å flytte rundt på den virkelig tunge bøtten. Denne lek ble kort etter erstattet med en ny lek som gikk ut på å samle visne blader. Begge guttene var ganske utilfredse når jeg stoppet deres utelek, fordi vi måtte inn og komme i gang med middagen. Men så reagerer vel de fleste barn?

Hvis du spekulerer på hva poenge med denne hverdagsfortellingen er, så får du svaret her… Det er ganske enkelt: Mitt poeng er nemlig at utelek i virkeligheten krever ganske lite forberedelse og utstyr.

De fleste barn elsker å være ute – de elsker å gå på oppdagelse, eksperimentere og sanse. Og det er en rik mulighet for å gjøre utendørs, uansett om man har adgang til en hage, en altan, en park, en bakgård, en skog eller en strand. Jo de fleste barn elsker rutsjebaner, husker og trampoliner, og disse lekeredskapene kan også gjøre mye bra for ditt barns motorikk, balanse og labyrintsans. Men har dere ikke plass eller adgang til disse tingene, så er det fortsatt mange gode grunner til å komme ut i frisk luft.

Spade, bøtte, fargekritt, drager, hagespill, ball, vannkanne, kikkert og blomsterpressesett er noen av de små og enklere redskapene og lekene som du kan ta med ut i hagen, på altanen eller i bakgården. Sjangsen er stor for at ditt barn selv starter leken.

Naturen_som_legeplads_Legeakademiet

(Se vårt store utvalg av uteleker her).

Kom i gang med våren.

Våren legger naturligvis også opp til at man finner diverse kjøretøy frem, uansett om de er enhjulet, tohjulet, trehjulet eller firehjulet. Hvis du har mindre barn så kan en løpesykkel/balansesykkel være fantastisk for å trene deres balanse og deres grovmotorikk, og den vil helt sikkert bane veien for at det blir lettere å sykle med en vanlig sykkel senere. Sørg bare for å velge den rette størrelsen og ikke glem sykkelhjelm!

Har du et litt større barn som allerede kan bruke en løpesykkel/balansesykkel og sparkesykkel, etc, så har jeg to forslag: Den første er at dere lager noen kjørebaner med forskjellige utfordringer. Bruk f.eks. et sett kjegler, bøtter, stein (hva dere har til rådighet), eller kanskje en rampe, og lag en bane som barnet skal gjennomføre.

Har dere et barn som snart skal starte på skolen – eller skal ferdes ute i trafikken – kan dere også bruke noen rekvisitter til å trene trafikksikkerhet. Se evt. våres nye kategori på butikken «barnesikkerhet», hvor dere kanskje blir inspirert til hvordan trafikk reglene kan øves gjennom lek.

Det spirer og gror

Selv om våre barn ofte har mer enn nok med fantasi og ideer til hvordan de skal leke ute, kan det noen ganger også være morsomt med noen felles prosjekter og aktiviteter som familie. Det kan f.eks. være at dere i fellesskap setter opp et blomsterbed eller en kjøkkenhage, som ditt barn kan være med på å passe og ta vare på. Denne typen aktivitet har enormt stort læringspotensiale for ditt barn, da de lærer om naturen og biologien, men også noe så enkelt som tålmodighet, hvor vi gjerne vil ganske enkelt ikke tvinge hverken blomster eller gulerøtter opp av jorden før de selv er klare. Som barn kan det være vanskelig å vente, men til gjengjeld vil gleden også være stor når små spirer plutselig begynner å titte frem og utvikle seg.

Men nå er det jo ikke kun blomster og planter som begynner å våkne opp pga. våren. Det er dyrelivet i høy grad også – heriblandt insektene. En mulighet for en litt annerledes, men morsom og lærerik felles aktivitet for hele familien, kan å også ta en nærmere titt på hagens minste beboere. Sjekk ut kategorien «Insekter & naturlek» på butikken og la deg forundre over hvor mange morsomme aktiviteter som finnes. Vi har alt fra insekthoteller til maurakvarier.

Sommerfuglehaven_Legeakademiet

Få deres egen sommerfuglehage

Personlig så har jeg planer om å skaffe meg en «sommerfuglehage». Jeg elsker sommerfugler, og en av de barnebøkene vi har lest mest her hjemme er historien om «Den sultne larven Aldrimett», som i slutten av historien blir en vakker sommerfugl. Spesielt min eldste gutt på 3,5 år har gjennom denne boken stiftet bekjendtskap med den livssyklusen en larve går igjennom før den blir en sommerfugl. Men tenk hvor fantastisk det vil være å se det skje med egne øyne?

Selve sommerfuglhagen er i bunn og grunn bare et slags pop-up nett med lokk. Men det spesielle er at det følger med en Voucher til kjøp av sommerfugllarver (som bestilles på nett og sendes separat). Sommerfugllarvene mottar du i et lite glass som også inneholder mat og næring til dem. For hver dag vil du og dine barn kunne se hvordan sommerfuglelarvene vokser seg større og større, til slutt forpupper de seg øverst i glasset, og nå er det tid til å plassere dem i pop-up boligen. Ca. 10 dager  etter larvene har forpuppet seg, vil transformasjonen fra larve til sommerfugle være komplett.

Til slutt er det å slippe sommerfuglene fri og ønske dem en god ferd videre.

Sommerfuglehagene fås i to størrelser:
En stor utgave som er ca. 60 cm i høyden og en voucher til 10 stk. sommerfuglelarver.
En litt mindre utgave som er ca. 30 cm i høyden og en voucher til 5 stk. sommerfuglelarven.

Helgens værutsikt melder om ganske behagelige og oppholdsvennlig temperatur på mellom 5 og 10 grader rundt i landet – sol og litt skyet. Med andre ord, det er ingen unnskyldning for å ikke komme ut og nyte det.

Rigtig god helg! Smil fra Leketante Grit

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*