Lær ditt barn empati med en empatidukke

in Barnets utvikling/Barns sosiale kompetenser/lek og læring/Ting vi elsker

Innlegg skrevet av Leketante Ann.

Det finnes dukker og det finnes empatidukker… Dette blogginnlegget handler om empatidukker og hvorfor de er fantastiske for ditt barn uansett alder!

Citat 1

Empatidukker  har de samme egenskapene som alminnelige dukker, men utover å være en minikopi av barnet selv, har empatidukken menneskelige trekk som vekker empati hos barnet.

Hvis du ser nærmere på dukkene fra både Joyk og Rubens Barn, så har alle mørke øyne. Det har de, fordi deres blikk skal minne om blikket fra en nyfødt. Nyfødte har nemlig ikke enda fått den øyefargen som de ender med å få når de blir eldre. De har et intenst blikk, som fanger deres mors og fars blikk. Det  har empatidukkene også.

Akkurat slik ser alle dukkene ut mot høyre. De er laget slikt, fordi barnet dermed blir sett i øynene når de bærer dukkene på venstre arm, som man ville holde en nyfødt. Dukken fanger dermed barnets oppmerksomhet, akkurat som om hvis de var nyfødt.

Utover det så er en empatidukke fra Rubens Barn eller Joyk proposjonert vektmessig, noe som vil si at de har fått fyll i kroppen, slik at rumpen f.eks. tynger litt ned. Armer og bein er det også kommet kuler i – for å forsterke følelsen av at man skal holde ekstra om dukken for å ta vare på den og ikke miste den. Dukkenes tyngde snakker dermed til barnet på et helt instinktivt plan. Empatidukkene er dessuten laget i et stoff som minner om barnets silkebløde hud.

Den endelige opplevelsen er dermed, at når man står med en empatidukke i armene, så vekker den følelser, fordi den rent vektmessig og kroppslig minner om en nyfødt, samtidig med at det mørke og intense blikket også minner om en nyfødt.

Se for deg du har et barn, som skal ha sin første dukke, hvorfor så ikke gi barnet en empatidukke fra starten?
Det vi hører fra våre kunder og som vi selv har erfart, det er at en empatidukke blir så mye mer enn et leketøy for barnet.

BabyNettopp fordi dukken vekker følelser og omsorg, blir dukken ditt barns aller beste venn! Og de lekene som ditt barn inviterer dukken med i, blir mer «ekte» for barnet, når de kopierer bade-, spise-, skifte-, hente-/bringe-situasjoner og mye mer. Og det er like så viktig å poengtere at du som voksen også reagerer annerledes med en empatidukken enn en «alminnelig» dukke, noe som helt naturlig og automatisk vil avstedskomme og ditt barn håndterer dukken med mer innlevelse, fordi han/hun kopierer din måte å holde, snakke og agere overfor dukken på.

Da mine to jenter var små, så skaffet jeg 2 dukker til dem og jeg ble veldig overrasket over hvor mye de dukkene betydde for dem. Var nesten slik at jeg heller ikke kunne unngå å gå med dukkene i armene når de skulle legges på plass. Neh, de ble båret i favnen – som et ekte barn. En empatidukke gjør bare ett eller annet ved deg! I dag, hvor mine døtre er 13 og 16 år, vil de ikke at dukkene skal ut av huset… For man sender vel ikke sin beste venn vekk, bare fordi man ikke leker med ham eller henne mer??? Så de ligger pent på loftet i en dne og venter på den neste i familien som skal overta dem…

Hvis du arbeider med barn rent faglig, så prøv å lese med her:
På universitetet i Leeds i Storbritannia brukte de Joyk empatidukker i deres arbeide med å stimulere barns oppfattelse av mangfoldighet i alderen 3-5 år. Samtidig brukte de dukkene i et prosjekt som skulle sette fokus på hvordan pedagoger og andre fagfolk kunne utvikle, understøtte og styrke barns forståelse av mangfoldighet.

Fra dukkene kommer inn av døren var det stor interesse. Fra både store og små. Empatidukken ble simpelthen tatt mer opp enn andre dukker. De voksne brukte dukkene som en slags formidler i rolleleksscenarier ved å la dem utspille små scener og handlinger fra «det virkelig liv». Ved å bruke empatidukkene som en form for adferdsspeil, kan man understøtte barnenes følelsesmessige læring og samtidig gir dem mulighet for å øve og styrke deres forståelse av hvordan de selv og andre føler i forskjellige situasjoner. I og med at de voksne selv inngikk i rolleleken med dukkene, sendte dessuten et sterkt signal til barnene om verdien i denne form for rollelek.

Citat 2

Empatidukker og kommunikasjon
Underveis i researcharbeidet med empatidukkene var det mange interessante oppdagelser. Man fant nemlig blant annet ut av, at leken med ukkene hjalp barnene med å kommunisere deres følelser og tanker til de voksne, både verbalt og non-verbalt. Spesielt med de minste barnene, som ikke har et så velutviklet språk enda, kunne de voksne, ut fra barnenes kroppsspråk og ansiktsuttrykk i interkasjonen med dukkene, få utrolig mye innsikt i barnenes følelser.

Og nettopp evnen til nonverbal-kommunikasjon er utrolig viktig for barn å lære, da det er en av grunnsteinene i de basiske sosiale kompetansene, at man kan gjenkjenne og identifisere følelser hos andre ut fra hvordan de ser ut.

En annen interessant oppdagelse var at de voksne hadde det enklere å inngå i rollelek me empatidukkene enn med alminnelige dukker. Det virket simpelthen mer naturlig for den voksne å interagere med empatidukkene. Det hadde også en synlig effekt på arbeidet med barnene, fordi leken ble mer autentisk når barnene registrerte at de voksne levde seg inn i situasjonene. De voksne holdt empatidukken som et lite barn i armen, plasserte dem på hoften, satt med dem og strøk dem over hånden, strøk hår vekk fra ansiktet på dukken, etc. De hadde i det hele tatt et kroppsspråk som om det var et «ekte» barn. Nettopp denne oppførselen fra den voksne gikk direkt videre til barnet som dermed også ble annerledes i sin håndtering av dukken.

Så, hvis du overveier om ditt eget barn eller et barn du arbeider med skal ha glede av en empatidukke, så er min aller beste overbevisning at du dermed stimulerer ditt barns sanser og sosiale utvikling i den aller beste retningen!

Hva er forskjellen så på empatidukkene fra henholdsvis Rubens Barn og Joyk?

Foto-sammenligning

Rent kroppslig er det forskjell på spedbarnsdukkene fra de to brands.

Cutie_outfits_rainydaysJoyk er utformet som et ekte spedbarn og er proposjonert, slik at man føler at man står med et spedbarn. Nakken er løs, slik at man må huske å støtte bakhodet (som på en ekte baby), dukkene har en munn med plass til sutt, de har navle og kjønn. I ryggen er det en lomme, som kan gi ut en sansestimulerende duft i (det kan man i alle typer Joyk dukker, unntatt Vera) f.eks. gir kanel, kardemomme og vanilje en behagelig følelse for mange, hvor lavendel brukes til avslapning og en god søvn. Man kan også kjøpe et hjerte, som gir dukken en «puls» – det høres merkelig ut, men det gir god mening når vi tenker på at den første rytmen man opplever som menneske er hjerterytmen. Ved å putte et hjerte i dukken, gir det barnet enda større ro.
er udformet som et rigtigt spædbarn, og er proportioneret, så man føler man står med et spædbarn. Nakken er løs, således at man skal huske at støtte baghovedet (som på en rigtig baby), dukkerne har en mund med plads til sut, de har navle og køn. I ryggen er der en lomme, som man kan komme sansestimulerende duft i (det kan man i alle typer Joyk dukker undtagen Vera) F.eks. giver kanel, kardemomme og vanilje en behagelig følelse for mange, hvor lavendel bruges til afslapning og en god søvn. Ligeledes kan man tilkøbe et hjerte, som giver dukken en “puls” – det lyder underligt, men det giver god mening, når vi tænker på, at den første rytme man oplever som menneske er hjerterytmen. Ved at putte et hjerte i dukken, giver det barnet end endnu større ro.

Babydukkene fra Rubens Barn har rundere rumpe. De er vektproposjonerte, akkurat som Joyk, men ikke så tydelig, da de er mer buttede og man derfor ikke legger så mye merke til det. Rubens Baby har også kjønn og navle.

Rubens Barn har flere typer dukker med forskjellige uttrykk i mange forskjellige størrelser og har designet en masse tilbehør, som barnet naturlig vil spør etter. Akkurat som forskjellige klær, kurv, dyne, pute, sutt og flaske. Så det er mer en «ferdig» pakke man får tak i her.

EcoBuds_6

Til de mindre barn er det enklere å håndtere en dukke i 32 cm fra Rubens Barn – Rubens Cutie heter ed – enn de større spedbarnsdukker som måler 45 cm. Når barnet blir større og skal i gang med rolleleken på et mer spesifikt plan, er Rubens Baby geniale og det er et spørsmål om man vil ha mye tilbehør til eller om man vil ha en dukke, som kan tildeles flere sansestimulerende egenskaper i form av duft og puls.

Prismessig ligger Joyk en smule over Rubens Barn, noe som også spiller en rolle i forhold til hva man velger.

Se ALLE våre dukker og dukketilbehør her.

Har du spørsmål? Så er du alltid velkommen til å ringe inn og snakke med oss…

Kilder:
– www.rubensbarn.com
– Original Empathy Dolls – for learning, playing and therapy – JOYK
– Empati: At indleve sig i en andens verden af Holger Spanggard, www.bevisthed.org, 25. maj 2015
– Hvordan lærer vi vores børn menneskelighed, empati og dannelse? af Jens Hardy Sørensen, Kristeligt Dagblad, 6. februar 2017

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*