Lær å legge enkel og flott fastelavnssminke på dine barn

in gjesteblogger/Kostymer & Rollelek/tradisjoner og høytider

Å slå katten av tønnen, kle seg ut og rasle ved dørene… Dere vet nok alle hvilken høytid vi snakker om her. Fastelavn er en høytid som er elsket av de fleste barn, fordi de får muligheten for å leke med utkledning og delta i spennende aktiviteter rettet spesifikt mot et ungt publikum. Nettopp av denne grunnen betyr det mye for barn at de kan komme utkledt som det de gjerne vil.

Heldigvis er det rik mulighet for så vel å kjøpe som selv å sy et kostyme til ens små gullklumper. Men når kostymet ikke helt treffer hos ditt barn, eller det bare mangler den siste «wow»-faktoren, ja, så er det her sminke og ansiktsmaling kan redde ditt barns utkledning.

Jeg har i samarbeide med en rekke danske cosplayere utarbeidet en enkel guide som kan hjelpe selv de foreldrene som har veldig begrenset kjennskap til sminke.  Følg med under her og se noen enkle eksempler på ikonisk fastelavnssminke til barn.


Sirkusklovn
Cirkusklovn ny

Det skal du bruke:
– Hvit ansiktsmaling
– Sort eyeliner/ansiktsmaling
– Min. 2 forskjellige farger ansiktsmaling
– Dyprød lepestift
– Pensel
– Makeup-børste

Fremgangsmåte:
Legg en hvit ansiktsmaling som base med en sminke-børste. Tegn deretter fire korte streker med Eyeliner eller sort ansiktsmaling og en pensel som vist på bilde 2. Legg deretter to forskjellige farger ansiktsmaling under øyne og tegn to sorte symboler som vist på bilde 3. På bildet 4 ser du hvordan du fyller symbolene ut med sort og på bildet 5 gjør du det samme ovenfor øyet. Tegn små plusstegn opp under øyne og legg deretter en kraftig lepestift. La lepestiften flate ut og bli til lange streker ut på kinnene, hvor du evt. kan fylle dem opp med sort eyeliner eller ansiktsmaling. Ferdig!

Indianer
Indianer
Det skal du bruke:
– Hvit ansiktsmaling
– Blå ansiktsmaling
– Sort eyeliner eller sort ansiktsmaling
– Evt. lilla ansiktsmaling
– Pensel

Fremgangsmåte:
Start med å tegne en hvit sirkel midt i pannen med en pensel og hvit ansiktsmaling. Fyll den deretter ut med blå ansiktsmaling. Tegn sorte, perlelignende streker ut fra sirkelen som vist på bildet 2 med Eyeliner eller sort ansiktsmaling. Det skal følge pannen og ligne et pannebånd. Tegn deretter hvite prikker og lys på de sorte perlene. Gjør pannebåndet ferdig ved å tegne sorte loddrette streker mellom de hvite prikkene og finn din lilla eller sorte ansiktsmaling frem og tegn begynnelsen av en liten fjær, som vist på bildet 4. Til slutt skal du bruke din hvite og sorte ansiktsmaling til å tegne en fin indianerfjær, som henger ned fra pannebåndet på kinnet. Også er ditt barn klar til å slå katten av tønnen på ekte indianer-vis.


Katt eller mus

Kat eller mus
Det skal du bruke:
– Hvit ansiktsmaling
– Sort ansiktsmaling
– Sminke børste
– Pensel
– Øyeskygge

Fremgangsmåte:
Legg en god mengde hvit ansiktsmaling i ansiktet med en børste, så det dekker som vist på bilde 1. Legg deretter den sorte ansiktsmalingen på den resterende delen av ansitket med en børste, som vist på bilde 2, og gni den ut i det hvite. Husk også hvit ansiktsmaling på leppene. Tegn sorte linjer i ansiktet omkring nesen og for å tegne øyenbryn opp med den sorte ansiktsmalingen og din pensel. Tegn hår, nese og overleppe opp på samme måte. Bruk en øyeskygge – den kan være grønn, blå eller lyserød, alt etter hva ditt barn foretrekker. Legg øyenskyggen over på øyet og ved øyehulen. Fyll da øyebrynet og huden under ditt barns øyne og ved nesen opp med sort eyeliner. Tegn riller i øyenbrynene og under øynene for å gi en mer tegneserieaktig effekt. Bruk sist, men ikke minst, din hvite ansiktsmaling til å tegne hår på kinnene – og voilá!


Pirat

Pirat

Det skal du bruke:
– Rød ansiktsmaling
– Sort ansiktsmaling
– Hvit ansiktsmaling
– Pensel
– Sminke-børste

Fremgangsmåte:
Start med å tegne omrisset av en bandana opp i pannen med rød ansiktsmaling. Du kan også bruke andre farger som brun og mørkeblå. Tegn deretter en sort strek rundt om bandanaen med sort ansiktsmaling og en pensel. Tegn samtidig en liten krøllete flippskjegg over leppene, samt en sort lapp for øyet, som vist på bilde 2. Så mangler vi bakkenbartene. Prikk rundt med din pensel langs kjeven og hake og bløt gjerne fargen ut med en pensel eller en finger. Til sist mangler du hvite prikke på bandanaen, som du maler med den hvite ansiktsmalingen eller en annen farge. Splitte mine bramseil!

Prinsesse
Prinsesse


Det skal du bruke:

– 2-3 farger ansiktsmaling
– Sort eyeliner
– Pensel

Fremgangsmåte:
Start med å tegne omrisset av en tiara i pannen. Til dette bruker du en pensel og den fargen ditt barn gjerne vil ha sin tiara i. Her har kristine brukt lyserød. Tegn også en stjerne under øyet. Tegn deretter sort omkring omrisset av din tiara, som vist på bilde 2. Du kan gjøre det etter din egen stil og ditt barns forskrifter. Tilføy så skygger på tiaraen. Her er det brukt en hvit, som skiller seg litt ut fra den lyserøde, som du ser på bilde 3. Tilføy tilslutt en diamant på toppen av din tiara med en annen farger – her har Kristine brukt rød – også er du ferdig! DU kan så klart tilføye lepestift og øyesminke, alt etter hvor mye sminke du synes ditt barn skal ha på.

Skællet ansigt
Skællet ansigt ny
Det skal du bruke:
– Foundation
– Hårnett
– Lepestift
– Øyenskygge
– Sminke-pensel
– Børste

Fremgangsmåte:
Først tar du ditt hårrnett over hodet. Deretter legger du en foundation i hele ansiktet med en børste, så hunden blir ensartet og glatt. Trekk hånettet over ditt barns hode og bruk en pensel med øyenskygge i den valgte fargen til å dutte, enten i hele ansiktet eller på enkelte områder. Legg evt. lepestift og øyesminke, alt etter hva ditt barn vil kle seg ut som. Denne guiden fungerer godt hvis ditt barn vil være en fisk, slange eller drage.

Sommerfugl
Sommerfugl
Det skal du bruke:
– Hvit ansiktsmaling
– Min. 2 forskjellige farger ansiktsmaling
– Pensel
– Sminke-børste

Fremgangsmåte:
Start med å tegne omrisset av en sommerfugl, som kan fylle hele ditt barns ansikt med nesen som enden og øynene, der hvor vingene møtes med hvit ansiktsmaling og pensel. Tegn sommerfugles kropp opp med den eller de fargene du ønsker. Fyll så øverste vingen opp med din hvite ansiktsmaling og deretter med en farge, du vil blande i den hvite. Fortsett på samme måte med nederste vinger. Legg de skyggene og detaljene du synes sommerfuglen skal ha. Du kan både gi den øyne, prikker, glimmer og mye mer.

Tegneseriehelt
Tegneseriehelt

Det skal du bruke:
– Flytende sort eyeliner
– Flytende hvit eyeliner
– Lepestift
– Øyenskygge
– Ansiktsmaling alt etter din tegneseriefigur

Fremgangsmåte:
Start med å legge en øyenskygge, hvis farge passer til den figuren ditt barn vil være. Tegn deretter sorte linjer med den flytende eyeliner. Marker kinnbein, knokler, nese, lepper, panne og hva ellers som hører til karakteren og bruk en mørk øyenskygge til å legge skygger under dine markeringer. Det behøver ikke å være Wonder Woman, som vist her – du også også finne et vellignende bilde av Hulken eller Superman og følg de sorte strekene de har i ansiktet. Tegn deretter særpreg ved den valgte karakteren opp, f.eks. Wonder Womans pannebånd somn du ser her. Fyll ut med farger, f.eks. med gull, rød og lyserød lepestift. Ta deretter din hvite eyeliner og tegn lys på nesen, ved øyenkroken, på leper og andre fremtredende steder i ansiktet – og voilá! Ditt barn blir forvandlet til en tegneseriekarakter.

Nå er du forhåpentligvis klar til å kaste deg ut i din nye – og kanskje litt mer kortlivde karriere som ansiktsmaler. Øv deg evt. litt på forhånd, så både du og ditt barn har prøvet det hele en gang før premieren. På den måten kan dere også på forhånd finne frem til hvor mye eller lite ansiktsmaling som det skal til. Noen barn elsker nemlig å bli malt i ansiktet og kan fint sitte stille, mens andre kan ha det vanskelig med å holde seg i ro og andre igjen slett ikke bryr seg om følelsen av å ha ansiktsmalingen på. Er det siste tilfellet, kan dere i stedet bruke rekvisitter og tilbehør som hatter, skumsverd, etc. for å gi fastelavnsklærne den siste piff!

Finn ansiktsmaling, pensler, kostymer og masse av tilbehør til ditt barns kostyme her.

Denne guiden er utarbeidet av gjestebloggeren Sarah med hjelp fra cosplayerene Kristine Louise Poulsen, Josephine Roesdahl og Asha Nielsen.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*