Hvorfor støtter vi i Lekeakademiet og Legeakademiet danske Folkekirkens Nødhjælp?

in Folkekirkens Nødhjælp

FKN+LA rebus til some - KopiDu hører det hver dag på mange medier. Det er stor nød i verden. Antallet av flykninger slår rekorden år etter år og i 2016 var over 50 millioner barn på flukt i verdenen. 50 millioner! Det er tett på 10 ganger så mange som det er innbyggere i Norge. Eller like mange innbyggere som det er i spania. Eller som det er maur i en maurtue.

Barn på flukt har ikke noe ansvar for den situasjonen de lever i. De har ingenting å gjøre med den krigen eller den natur- eller miljøkatastrofen som har drevet dem fra deres hjem. De har mange forskjellige historier bak seg og de kommer fra like så forskjellige bakgrunner, både historisk og kulturelt, som et barn av en dansk overlevege og et barn av en hjemløs i Kina.

Dette blogginnlegget er litt annerledes  enn de blogginnleggene du ellers pleier å lese her hos Lekeakademiet. Men avlikevel så handler det alltid om barn og lek – det er det våre hjerter banker for og det er derfor vi har noe å tilby barn, uansett deres livsvilkår og situasjon.

Vi vil nemlig gjerne være med på å sette fokus på at alle barn har rett til sikker lek. Vi har alltid hatt som prinsipp at barn skal kunne leke trygt med våre leker. Det er derfor vi tar inn leker uten kjemiske stoffer, det er gjennomtestet og lever opp til alle sikkerhetskrav og det har alltid et lærende element. Du kan som foreldre trygt gi ditt barn leker fra vårt sortiment – på den måten er sikker lek en del av vårt DNA, for nå er det blitt vårt spesielle kjennetegn: Vår trang til nerding og naturvitenskap.

Når vi gjerne vil støtte alle barns rett til sikker lek,Mener vi det i en litt større skala. Vi har ambisjoner om å sikre barns sikkerhet når de leker. For kun ved trygg oig sikker lek kan de overkomme de ellers uoverkommelige traumene som livet gir dem.

Fodbold drenge

Vi prøver med et bilde: I Syria spiller barn fotball. Det er alltid en ballhenter. Det er et av de minste barnene under 4 år. Ikke fordi de små ikke kan spille fotball, for det kan de. Næ, det er fori deres vekt er for lav til å få miner til å gå av. Så når ballhenteren skal hente en fotball som er blitt skutt ut av banen, så blir de ikke sprengt i stykker av de hundrevis av minene, som ligger spredt ut over hele den sønderbombete byen.

Det virker hjerteløst. Fryktelig. Men det er dessverre slik barn overlever i verdens utsatte områder. De har utrolige ressurser. Oppfinnsomhet, tilpasningsevner, fantasi, pragmatisme. De overlever på mirakuløs vis under de mest utrolige omstendighetene. Barn overlever på voksnes presmisser.

I voksnes konflikter over land, ressureser og rett til å bestemmer, blir det ofte brukt grusomme midler. Et av dem er miner. En nedgravet bombe som eksploderer når et mennesker trår på den. Miner brukes ofte i områder, hvor det lever sivile. Det vil si mennesker som ikke er soldatet, men bare bor der kampene foregår. Det kan være på fotballbaner, i handlegater eller lekeplasser. Altså, hvor det er barn.

Det skaper nemlig mest mulig frykt og makteløshet når konflikten går ut over uskyldige ofre. Og det å skape maktesløshet er på grusomste vis formålet med en stor del av modern krigførelse. En makteløs befolkning er mer medgjørlig og kan enklere manipuleres med eller utraderes. Det er også enklere å skyte skylden for sivile tap på andre aktører i krigen og dermed gjør det vanskelig for lokalbefolkningen å forstå hvem fienden egentlig er.

Miner er ytterligere fryktelige, fordi de blir liggende etter den pågjeldende konflikten er overstått og soldatene drar hjem.

Birgitte Qvist-Sørensen's visit in South Sudan, 2015Barn i krigsherjete områder skal lære om faren ved miner og andre ueksploderte ammunisjon. De skal lære å holde seg vekk og de skal lære å ikke gå for nær en ueksplodert bombe. Det er den form for sikkerhet som forutsetter barns utvikling. At de kan gå på bakken uten å bli sprengt i luften.

Med det bilde på netthinnen vil Lekeakademiet gjerne invitere deg som kunde med i vår ambisjon om å øke oppmerksomheten på alle barns rett til sikker lek. Vi har innledet et samarbeid med danske Folkekirkens Nødhjælå, som handler om å hjelpe barn med å overkomme deres harde livsvilkår. Barn skal lære å håndtere deres egen hverdag – og her kommer leken inn i bildet.

Barns største ressurs er deres overlevelsesevne – en av de tydeligste måtene å oppleve den på, er deres lek. De leker med hva som helst. Derfor er det utrolig viktig at de lærer om risikoen ved ueksplodert ammunisjon, som f.eks. miner. For ellers tar de det opp.

77 % av alle ulykker med ueksploderte ammunisjon i DR Kongo, hvor jorden er full etter årtier med konflikt, rammer barn – og like så mange barn i alt for mange krigssoner. Opplysning om faren er derfor avgjørende. Danske Folkekirkens Nødhjælp organiserer derfor undervisning om denne risikoen og å gjenkjenne ueksplodert ammunisjon. Læring skjer best gjennom lek, derfor har psykologer og pedagoger utviklet lek, som på forskjellig vis lærer barn om disse risikoene.

229 000 barn og voksne undervises årligt i minefare av danske Folkekirkens Nødhjælp. Alene i DR Kongo har de fjernet over 3 000 landminer, raketter, bomber, etc. 1620 barn er brakt tilbake til en trygg skolegang i DR Kongo. Det er 1.75 millioner syriske barn på flukt akkurat nå, som gjerne vil tilbake til skolen. Og ufattelig mange andre barn i verden på flukt. I alt 50 millioner.

Vi vil gjerne støtte, og vi ber deg om å være med.

Jordan - Zaatari Refugee Camp - Syrian refugeesBarn i krig lever på voksnes vilkår og blir voksne alt for raskt. Det vi si at deres utvikling går bakover. Noen slutter å snakke, andre tisser i buksene eller utvikler tvangstanker og handlinger. Psykopati er veldig utbredt og mange barn overlever ved å gjøre seg fri av alle former for medmenneskelighet og følelser.

Voksne snakker mye om at voksne soldater traumatiseres av krig og har det fryktelig vanskelig ved å leve et normalt og aktivt liv igjen. De mister livsgnisten og kan ikke fungere sosialt.

I krigsramte og nødlidende områder er det barnene som skal overta utviklingen av samfunnet, når støvet fra katastrofen har lagt seg. Når soldatene er borte og en eller annen form for utvikling skal til å finne sted, er det barnene som skal finne ut av hvilken fremtid deres nye land skal etablere. I fellesskapet. I trygghet. Barn som har lært seg å si farvel til deres kjære, som de blir drept, enten av sult, kulde, bomber eller sykdom.

Vi skal hjelpe de dyktige folkene ute i lokalområdene med å gi disse barnene trygghet og utdannelse. På den måten kan vi unngå unnødvendig tap for fremtiden. For når krigen er over, skal de på banen. At de kjenner til et lik i sikkerhet er ikke en selvfølge – men det er en nødvendighet for å sikre en positiv utvikling.

Hos Legeakademiet og Lekeakademiet så ser vi det derfor som avgjørende for vår alle sammens fremtid, at vi sørger for å gi barnene overalt i verden en god sjanse til å klare seg. En mulighet for læring, utdanne seg, samt utvikle seg i sikkerhet. For sikker lek. Det er en investering i det enkelte barn, det enkelte samfunn – og i vår felles fremtid.

Sofus bearKatastroferamte barn har bruk for trygghet. Mange av de barnene som Folkekirkens Nødhjælp arbeider med i Syria, i Gaza, i DR Kongo og mange andre steder har selv opplevd krig og flukt på kroppen. Det har gidd dem traumer og mareritt som vekker dem om natten. Barnene har derfor bruk for å få bearbeidet deres opplevelser.

Det hjelper Folkekirkens Nødhjælp med, blant annet gjennom lek, teater og sportsaktiviteter, hvor psykologer overværer barnenes reaksjoner og utifra der vurderer hva slags hjelp de forskjellige barnene skal ha. Samtidig får foreldrene hjelp til å håndtere deres barns traumer og å gi dem den ekstra omsorgen og tryggheten de har bruk for.

Folkekirkens Nødhjælp organiserer lekestuer, f.eks. de 3 som er opprettet i Syria, hvor barn kan leke i fred. Tegne, male, spille fotball og langsomt finne ord for deres uhyggelige opplevelser sammen med psykologisk og pedagogisk fagpersonale, som snakker deres språk og kjenner deres bakgrunn.

Støtter du vår innsamling til Folkekirkens Nødhjælps arbeide, er du med på å sikre både minerydding, opplysning om minefarer, skolegang, skriveverktøy og andre tiltak, som gir barnene sikker lek overalt i verden.

Du kan støtte ved å kjøpe en donasjon på enten 36 kr eller 68 kr inne på vår nettbutikk.

Håper på at du vil være med – på forhånd, takk…

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*