Hjemme med barna i disse Corona tider: Kjede seg eller lære noe

Hjemme med barna i disse Corona tider: Kjede seg eller lære noe?

in Om Verden

Hjemmetid til familier med barn på grunn av Coronavirus

Leketantene ser også på tv, er på sosiale medier, har familier og leser nyheter.

Fredag morgen den 13 mars 2020 så verden plutselig annerledes ut. Mange av oss får ikke lenger gå på jobben, vi skal bli hjemme. Mange barn kommer ikke i barnehagen og skolene er stengte. De som ikke er på jobben er enten hjemme i karantene, isolasjon eller bare hjemme for å unngå smittespredning.

Det er også de som slåss om hermetikk og knekkebrød på butikken. Men de vil vi la være i fred nå i håp om at de lar et nett med appelsiner og en eggekartong ligge igjen til oss andre – kanskje naive – forbrukere.

Hva skal vi gjøre sammen med barna når de ikke er på skolen og i barnehagen?

Noen av oss og dere har syke familiemedlemmer – kanskje også syke barn allerede. De familiene sender vi en stor virtuell klem til og håper at alle kommer fint igennom Corona sykdommen.

Mange av dere andre spør: Hvordan skal vi kunne jobbe og passe på barna samtidig? Hva skal de finne på? Hva skal man sørge for at de lærer mens vi er hjemme med dem? Skal de kjede seg? Skal vi jobbe i skolebøkene?

Hva skal vi gjøre med barna når de ikke er på skolen og i barnehagen?

Her er svaret: Barna må gjerne kjede seg. Å kjede seg er det samme som å vente på at noe skal skje. Og det gjør det jo bestandig. Det er bare så sjeldent at man får muligheten til å vente på at noe skjer. Det er faktisk ganske sunt å kunne kjede seg og se hva som dukker opp. Vi er bare ikke så vant til det lenger. Du er kanskje også en litt utålmodig person selv som ikke er så flink til å holde ut med klagingen? Det er det nemlig mange av oss som ikke er. Så kanskje noen få utvalgte lærerike aktiviteter kan være en god ide?

Lekeakademiets kjerne er lek og læring

Det med lærerrike aktiviteter er noe som vi vet mye om i Lekeakademiet. Det er nemlig vårt spesialområde på leketøysmarkedet å selge leker som utvikler barns ferdigheter.

Vi har også barn i alle aldre så mange av oss har vært hjemme med barn og unge i perioder. En av oss har faktisk både hjemmepasset og hjemmeskolet barn så vi har en masse personlige erfaringer med å gjøre dagene meningsfulle og gode.

Selv om den neste perioden blir annerledes, er det all mulig grunn til å tro på at dere nok skal finne på noe sammen så dagene ikke blir så altfor lange. Det å være sammen hele dagen er helt klart noe som vi ikke er vant til. Men som med alt annet man ikke har prøvd før, så kan man velge å være som Pippi og si: Det har jeg ikke prøvd før, så det er jeg nok flink til!
Med god innstilling og litt trening så går det nok fint.

Så her er Lekeakademiets beste tips og ideer til hva man kan finne på med barna hjemme i Corona tiden:

Vi starter med et tips som er helt gratis:

Hvis du og barna dine ikke er i isolasjon eller karantene så ta gjerne en tur ut. Det er en god ide å få litt frisk luft, for etterpå blir man ofte roligere i hele kroppen og har fått pustet litt dypere. Så kan det bli roligere en stund og du kan kanskje få jobbet litt. Kanskje.

Corona OG dårlig vær – kanskje ikke det er så aktuelt å leke ute akkurat i dag?

Det viser seg muligens at været ikke blir så bra så kanskje det å være ute ikke er det beste akkurat i dag. Men kanskje i morgen? – prøv å få en rutine i hverdagen med å komme seg ut. Det gjør SÅ godt. Mangler dere inspirasjon til uteaktiviteter, så kan du lese mer her.

Der er nemlig ikke økt smittefare ute i skogen, på stranda eller i hagen. Så hopp i tøyet, gå ut og la sansene få luftet seg.

Unngå å bli gal og vær barnas guide til lek og læring i Corona tiden:

Når du sitter desperat med pc’en og prøver å få noe gjort, så er det 100% sikkert at barna svermer rundt deg som fluer. Det kommer det sjeldent noe godt ut av. Gjør dette istedenfor:

  • Gi deg selv 30 minutters konsentrert tid sammen med barna og sett i gang en aktivitet. Du kan være barnas guide og lek dere frem i den aktiviteten som dere velger.
  • Velg noe som barnet er interessert i og dermed er motivert til å leke med og lære om.
  • Hvis barnet trenger å holde hjernen i gang og ikke glemme bestemte skolekunnskaper så kan du finne noen aktiviteter som handler om nettopp det. Kanskje barnet ditt akkurat har lært å lese? Eller har lært sine første ord på engelsk? Så finn passende leker og læringsredskaper i skolemorokategorien her.
  • Bruk litt tid på å sette dere ned ved lekekassen eller ved skapet med forskjellige spill og undersøk tingene der litt nærmere. Kanskje gjemmer det seg noe som dere helt har glemt at dere har? Kanskje dere kan sortere kortspillene og finne noe artig som barnet endelig er blitt stor nok til? Kanskje bilskuffen kan få nytt liv hvis dere ser igjennom alt og kvitter dere med de som er mest slitt og tegner en bilbane på et langt stykke papir på gulvet?
  • Hvis du er helt blank, så gi barnet lov til å se en god film eller spille et lærende spill på tablet eller mobilen mens du leser forslagene våre til lærende leker nedenfor. Du skal ikke frykte skjermtid. Det handler i følge Redd Barnas digitale ekspert Jon Lange nemlig om å være oppmerksom på barns digitale forbruk, ikke være redd for det. 

Lekeakademiets beste ideer til lærende aktiviteter med barna som du endelig har tid til.

Tiden hjemme med ungene kan være en fin sjanse til å endelig få tid til å kaste dere ut i mer tidskrevende prosjekter.

Det er også en god tid til å la barnet øve seg på å kunne leke på egenhånd, noe som faktisk er vanskelig for mange barn. Men med en god start hvor du er med og viser interesse kommer barnet lettere i gang med å leke selv. Husk at for de aller minste er 15 minutters lek på egenhånd ved siden av deg faktisk veldig bra.

Kanskje du har et par barn hjemme og hjelper med til å passe andres barn på skift. Til den situasjonen har vi også et par forslag. Så her får du våre beste ideer til lærende aktiviteter med barna i denne Corona tiden:

Leker til hjemmetid for barn i alderen 0-2 år:

For de aller minste skal man nok ikke regne med å få gjort så mye mens barnet er hjemme. Helt små barn kan kanskje romstere litt rundt på leketeppet eller fomle litt med sansestimulerende babylekerj en stund. Du må ikke ha høye forventninger. Vi gjentar: 15 minutters lek for en baby er lang tid, så ikke håp på mer. Det skal altid være under ditt tilsyn, så vær oppmerksom.sanseleg baby

Er barnet ditt litt større kan det være en god ide å leke sansestimulerende lek sammen med barnet. Sansestimulering er ganske enkelt og det handler om å utvikle barnets primære sanser. Det kan du lese mer om her. Når dere har holdt på en stund sammen, kan barnet ofte leke videre på egenhånd. Men vær i nærheten for barn under 2 år bør som sagt ikke leke uten tilsyn. Finn inspirasjon til sansestimulerende lek hos vår flinke danske samarbeidspartner Kriblekongen.

Og nei, det gjelder ikke bare om å få det til å ligne et abstrakt maleri alt sammen….

 

Leker til hjemmetid for barn i alderen 2-4 år:

For de litt større barna i barnehagealder fører hjemmetid ofte til stor jubel fra barnet og litt mer behersket jubel fra de voksne. Barn i den alderen har mye energi. Så gå ut og lek!jubel for de voksne.

Man kan også se nærmere på magnetiske byggeklosser, f.eks. Magna-Tiles eller Magformers, eller kanskje en av de virkelig flotte kulebaner til de minste som heter Kullerbü. Byggeleker og konstruksjonsleker gir mye god stimulering til fantasien, kreativiteten og de ferdighetene som handler om logikk og det å gjenkjenne mønstre, sekvenser og former. Det er fine ting å øve på for barn i 2-4 års alderen.

Magna-Tiles
Kullerbü

Leker til hjemmetid for barn i alderen 4-6 år:

I førskolealderen og i de første skoleår begyner barna så smått å få interesse for å sitte stille i to minutter og konsentrere seg. Mange barn klarer det også godt før den alderen, mens andre er veldig fysisk aktive og fortsetter å være det gjennom hele skoletiden – eller livet. Bare du kjenner barnet ditt best og vet hva som er motiverende.

Kanskje det ville være en god ide å lære barnet noen praktiske ting? Hva med f.eks. å kunne knyte skolisser? Eller holde riktig på blyanten? Å smøre en brødskive eller pusse speilet? Små hverdagsoppgaver som det bare er lettere å gjøre selv når man har liten tid. De ferdighetene krever ingen spesiell forberedelse eller utstyr og man kan selv gå i gang med å øve seg. Ikke glem å rose og kanskje gi en stor klem når din håpefulle med røde, stolte kinn kan si at den brødskiva har jeg selv smurt!

Hvis dere gjerne vil gå i gang med en aktivitet sammen som krever litt mer tid og kanskje varer over flere dager så vil vi foreslå følgende:

Kulebaner – en herlig aktivitet til barn som leker i grupper. Vi har mange forskjellige, og det er mye å lære om tyngdekraft, aksellerasjon og i tillegg lyd når man leker med kulebaner.
happy boy

Nyheter til lekekjøkkenet – vi er så begeistrede over alt det nye som hele tiden dukker opp på markedet innenfor lekemat og lekekjøkkener. Hvis du opdaterer barnets lekemat med et par nye ting så vil det tilføyes ny energi til leken. Det å leke med lekekjøkkener er en fantasktisk måde å trene sosiale ferdigheter på samt sortere og kanskje å telle i tillegg, så hopp over i nettbutikken og se på kategorien om lekekjøkkener og lekemat.

Kanskje sønnen sin serverer deg lunsj?

 

Leker til hjemmetid for barn i alderen 6-10 år

Skolebarna jubler når de ikke må gå på skolen. Helt til de oppdager at de ikke får lov til å spille og se på TV hele tiden. Hvis skolen har meldt om at det er oppgaver som skal gjøres så er det lurt å innføre en leksetid. Avtal med barnet hvordan det skal foregå og hold avtalen. Med hjelp og interesse fra deg kan dette være en fin mulighet til å følge med i arbeidsprosessen.

Hvis dere gjerne vil ha et lengre projekt noe vi synes er en riktig god ide, så prøv med følgende forslag:

Arckit arkitektbyggesett.

Et stort konstruksjonsprojekt, hvor man med arkitekttegnede moduler bygger et hus. Disse virkelig realistiske og profesjonelt designede Arckit-sett er geniale og gir et virkelig flott resultat. Det tar tid og det er interessant både for barn og voksne og det er også artig å bygge i grupper. Å bygge med Arckit utvikler barnets evne til å tenke i 3D, finmotorikken samt kreativiteten.

Det finnes mange forskjellige sett å velge mellom, og du kan finne flere inspirasjonsvideoer om å bygge med Arckit. På nettet kan man laste ned mange flere kits og designs til yttersider, omgivelser osv. Det er veldig flott konstruksjonsleketøy til de litt eldre barna.

 

Lær om kropp og virus:

Det er også en god ide å ta utgangspunkt i all den informasjonen som barnet ditt sikkert har fått om Coronavirus i det siste, og så ta en tur rundt i kroppens univers og finne ut av hva virus er og hvordan kroppen henger sammen. Det kan dere finne ut av med lærende leker om kroppen her. Kanskje et mikroskop også er en god ide?

Lær med roboter:

En god ting som barn fra 6 år har stor glede av og lærer mye av, er å leke med roboter. Roboter er i dag mer enn noe som kjører rundt av seg selv og sier “bip”. Det er en måte å lære å kode på og det å kunne kommunisere med teknologi er en grunnleggende ferdighet i vår moderne tid.

Kreativitet og teknologi:

Vi vil også slå et slag for en morsom måte å være både teknologisk og kreativ på, hvor man kombinerer det å tegne og modellere med teknologi og tablets. Det er Osmo og Hey Clay som vi snakker om her – og hva det går ut på kan du finne ut ved å se på videoene her:

Og husk – Keep Calm og Carry on, som de sa under 2. Verdenskrig. Når irritasjonen eller frustrasjonen over å ikke kunne være effektiv overmanner deg så trekk pusten dypt og husk at du fra naturens side er skapt til å ta deg av avkommet ditt. Både menn og kvinner. Det er en ny hverdag for alle, og det er utfordrende for de fleste. Snakk åpent om det og prøv å øve dere på å få noen lærerike dager med lek og nærvær.

Hvis dere må ta dere av syke familiemedlemmer eller blir dere selv syke så pass på hverandre.

Beste hilsner fra Leketantene hos Lekeakademiet.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*