Gjør påsken til en lek: Slik får dere en skjøn påske sammen!

in ferielek/Kreativ lek/lek og læring/Leker vi lekte/tips til lek/tradisjoner og høytider

Colorful easter eggs with bunny ears in the nest on wood background

Samvær og tradisjoner
Du kan helt sikkert huske det… Stundene fra barndommen, familiebegivenhetene og tidspunktene, hvor du var sammen med din familie og dem som betydde mest i ditt liv. Juleaftener, hvor du ventet på at din families tradisjoner skulle løpe av stablen. Eller påskefrokosten med barn og voksne, som snakket høyt og koste seg.

Hvis du lukker øynene kommer det helt sikkert flere minner frem. Dufter, lyder, følelser – og glade ansikter. Bare lukk øynene nå. Vi venter på deg.

I påsken er det tid til å leke – og kanskje starte på noen prosjekter, som kan gi familien og banene en flott sommer. Det er simpelthen tid til å være sammen og ha en pause fra hverdagen – i hverandres selskap.

Påsken er også forbundet med tradisjoner – nye og gamle. Familietradisjoner blir vekket til live når vi selv får barn – eller nye blir skapt i versjoner som passer til nettopp vår familie. Og noen er heldige å har en besteforelder som fortsetter med å samle familien til påsketradisjoner, som man alltid har gjort – og med de tradisjonene det pleier å være.

Det er morsomt som høytider får ord som altid pleier å få positiv betydning og verdi.

Men hva er påske egentlig?
Som vi har for vane i Norge, så blander vi ofte gamle hedenske tradisjoner sammen med de kristne. Det føles helt naturlig for de fleste av oss (vi gjør det også til jul). Så Jesus og påskeharen følges helt umerkelig sammen.

Citat-1

Barn elsker tradisjoner. Vi sier det like så godt igjen: Barn ELSKER tradisjoner! At noe kommer tilbake, neo de kan glede seg til – og som de feirer sammen med deres familie og dem som er tett på. Forventningens glede er ubetalelig. Eller som Søren Kierkegaard så vakkert uttrykte det: «Derfor gjør gjentakelse, hvis den er mulig, et menneske lykkelig…»

Og vi forstår godt hvorfor. At barn gleder seg til noe velkjent, noe trygt, noe merkelig – noe de skal sammen med deres familie. Som de elsker mest i hele verden. Det handler nemlig ikke om rutiner, som vi alle har mange av i det daglige liv: Børste tenner, ut av døren og av sted om morgenen, matlaging, lekser og sengetid.

Det handler om samværet og om et begrenset antall begivenheter som ligger fast – år etter år – og som inneholder noen ritualer og noen gjentakelser som barnene ser frem til. Fordi de forbinder det med noe rart. Fordi de vet hva som skal skje – og er trygge med det.

Forventningens glede gir også ditt barn energi. Og noen ganger kan det være vanskelig å ha tålmodighet til å vente på en bestemt begivenhet. Spesielt når det er noe man gleder seg til. Men energien og utålmodigheten kan du bruke positivt – nemlig til å forberede og involvere dit barn i noen av påskens aktiviteter: F.eks. klippe ender ut av papir, male egg og pynte opp (som alt sammen for øvrig er fantastisk trening av finmotorikken).

Også kan dere leke noen av de gamle lekene. For til påsken knytter det sammen mange tradisjonsrike leker og aktiviteter. Hvilken tradisjoner har dere i din familie?Citat-2

Hva skal vi leke?
Det er aldri for sent å skape tradisjoner i familien. Til inspirasjon har vi samlet sammen noen gamle leker og aktiviteter som knytter seg til påsken. Du kjenner sikkert igjen noen av dem, samtidig som at andre har gått i glemmeboken.

Bruk de tips som passer til din familie til å gjøre ventetiden frem til påsken litt mer overkommelig for ditt barn – og gjenoppfrisk evt. noen av de gamle lekene til selve påskefrokosten. Også kan dere selvfølgelig leke alt mulig annet også. Bare lek og nyt det!

Listen er delt opp i to deler: Hva dere kan gjøre før påsken og det dere kan være sammen om i påsken

Før påske:

  • Klippe ut figurer av papir
  • Lage rim
  • Male egg
  • Pynte opp til påske
  • Så karse

Citat-3

Klippe figurer ut av papir:
I god tid før påske kan dere sammen gå på jakt etter fint papir. Kanskje har dere noen liggende i en skuff. Eller hva med å la ditt barn fargelegge en flott Mandalastegning og sende den avsted som brev? De mindre barn kan øve deres klippeferdigheter, før dere går sammen i gang med prosjektet.

Har du tenkt på at det ikke behøver å være utført i papir. Kanskje kan ditt barn hækle eller brodere en fin ”lapp”, som kan sendes avsted eller avleveres i postkassen hos noen? Kanskje dere kan finne på noe dere kan sende av sted sammen med brevet eller lappene?

 

Male Egg:
Å blåse ut innholdet i egg og male dem fint etterpå er en aktivitet for hele familien. De minste medlemmene skal nok ha litt hjelp med å stikke hull på egget (i begge ender). For god ordens skyld kan dere avspite eller helle kokende vann over eggene, før dere lager hull i dem. Ta eggene opp med det samme, så hviten ikke størkner i det kokende vannet. Bruk en nål og stikk hull i begge ender av egget. Drei nålen rundt i hullene, så de blir ca. 2 mm store. Alternativt kan dere bruke hardkokte egg til egge-malins prosjektet.

Fargene kan dere lage selv. Kok eggene sammen med røtbeder, kaffegrums, teblader eller løksall. Eller bruk barnenes tusjer eller malingsbokser. Hvis dere har lyst til at eggene skal ha litt mønster, kan dere risse skallet før kokingen i farge. Dere kan også dryppe deres egg med stearin, innen dere koker dem. Der hvor stearinen dekker, kommer det ikke farge på egget.

Pynte opp til påske:Citat-5
En god måte å gjøre påsken synlig for barnene er ved å pynte opp til høytiden. Sammen kan dere finne greiner (på nippet til å komme frem), som dere kan henge opp eller sette i vaser.

Klipp fine påskemotiver, lag kyllinger i garn, heng deres flotte, malte egg på greinene eller heng fjær på (dere kan jo også kile hverandre med fjærene, før de kommer på greinene).

Påskens farger er jo gul og grønn (ikke at det skal forhindre dere i å bruke akkurat de fargene dere elsker mest). Men finn ting i deres skuffer, som har de fargene og lag fine dekorasjoner. Dere kan også lage fine reder til deres (malte) egg. Birkegreinene er spinkle og bøyelige, så hvis dere har adgang til dem, så kan dere lage noen fine reder. Bruk litt snor eller sytråd til å holde greinene sammen. Får dere ikke tak i birkegreiner, så kan dere klippe eller rive avispapir i strimler og forme dem som fuglereder. En brødkurv kan også fint bli et rede.

Har dere flere påskepynt prosjekter, kan dere gå på jakt i kjøkkenskapet, garderobe og barnerommet etter inspirasjon. Gule gryteskjeer, grønne skåler, tørkler, sitroner, lime, bananer eller garnrester kan plutselig forvandle seg til flotte påskedekorasjoner. Tilføy evt. en bunde påskeliljer og følg med på hvor raskt de kommer ut. Tilsett noe av ditt barns leketøy – som er sikkert et får, en kanin, et dinosauregg eller en kylling i blant. Ditt barn kan garantert hjelpe deg med å finne det riktige leketøys-påskepynten.

Plukk fjorårets første blomster sammen. Kanskje får ditt barn kun «hodet» med, men det kan alltid se fint ut i en liten skål med vann.

Så karse:
Det er hyggelig å så karse – og å følge med dag for dag, mens det spirer og gror.

Så karsen i fine skåler eller eggebegre (et til hver person) – legg litt vat i bunnen og vann godt. Dere kan sette høsten direkt på bordet til påskefrokosten eller kose dere med en eggemat i ferien. Regn med at det går ca. 8 dager før karsen er klar til å bli spist.

I påsken:

  • Eggejakt/Skattejakt med påskeharen
  • Eggeveddeløp
  • Trille egg/rulle egg
  • Alle mine kyllinger…
  • Blåse fjær

I påsken, hvor de sammenhengende helligdagene gir mange av oss litt ekstra tid til hygge med våre barn, er det tid til å finne de gamle påskelekene frem. En alletiders påskelek-klassiker er EGGEJAKT. Men hvordan er det nå man gjør det igjen?

Citat-4

Eggejakt/Skattejakt med påskeharen:
Du kan jo la vær eller andre forhold bestemme om eggejakten skal foregå ute eller inne. Men det er hyggelig å få alle i klær og med utenfor. Ikke minst når man som voksen har spist 2 runder med god påskefrokost.

Utover for eggejakten har du gjemt eggene rundt omkring (kanskje du bruker noen av de eggene du har malt fint sammen med dine barn?) Og det er nå du forteller om påskeharen.

Påskeharen stammer fra Tysklan og er opprinnelig et symbol på fruktbarhet og det spirende liv. På et tidspunkt skjedde det merkverdige, at haren begyndte å legge egg!!!?! Litt udsedvanlig for et pattedyr. Påskeharen kom til Norge rundt 1900-tallet – og dens jobb minner jo litt om julemannens. I starten skulle barnene lage et rede til påskeharen og legge den godt gjemt et sted i huset. I ly av natten ville haren så legge egg – noen flotte, fargerike – til de artige barn. Det er den tradisjonen, som har etterhvert uviklet seg til eggejakt, hvor voksne gjemmer egg i hagen som barnene skal finne.

Hvis du er fylt opp med energi eller bare synes det er morsomt, så kan du gjøre eggejakten om til en skattejakt. Lag små ledetråder hved vert egg som leder til det neste egg, osv. Lag tegninger eller bruk bilder, hvis det er mange mindre barn med i jakten.

Kanskje skal vinner(-laget) få en liten premie?

Eggeveddeløp:
Med eggeveddeløpet får du servert 2 leker på en gang.

Lek nr. 1: Her skal dere balansere med et hardkokt egg på en skje, mens dere løper om kapp. Skjeen kan entes holdes i munnen eller i hånden – alt etter deltagernes alder. Lag f.eks. 2 stafettlag som skal løpe frem og tilbake på en markert bane – og gi skjeen med egg videre til den neste på laget.

Lek nr. 2: Her lager dere en «bane», f.eks. kan dere markere en sti på gresset ved å bruke to lange stykker snor/pinner, etc. Nå gjelder det om å trille sitt egg raskest mulig ned i den andre enden. Bruk hendene eller kanskje et racket? Husk også at hvis dere benytter hardkokte egg, skal deres valg redskap IKKE være noe som smadrer egget før det når sitt mål 🙂

Alle blir utfordret på lattermuskelen, motorikk, gleden ved samværet og ikke minst vestibulærsansen.

Kast deg inn i leken og konkurransen. Ditt barn vil elske det og huske det for alltid.

Trille egg/rulle egg:
Har du noensinne prøvd å hoppe på et egg? Det lyder fjollete, men det kan enkelt komme til å skje når dere triller egg!

Å trille egg er en eldgammel lek. Leken foregår fra toppen av en bakke hvor det gjelder om å få sitt hardkokte egg til å trille lengst ned bakken. Eller en konkurranse om hvem sitt eg som kan beholde skallet helt i lengst tid.

Blåse fjær:
Nå skal dere sette sammen små lag – f.eks. 2 og 2.

Kast en fjær opp i luften og ta så hverandre i hånden mens dere blåser – så fjæren ikke treffer bakken. Her gjelder det nemlig om å holde fjæren flyvende så lenge dere kan. Husk: Dere må IKKE slippe hverandres hender (for dere må jo ikke røre fjæren).

Det parret/laget som holder fjæren lengst i luften har vunnet.

Etter all den fysiske aktiviteten og gode leken, kan det være bruk for et lite pusterom og litt avslapning. Er dere en familie som liker konkurranser, skal alle lekene kanskje også premieres med en liten gave til vinneren? Her er derfor et par forslag til premier eller påskeegg som ikke gir hull i tennene – og som varer litt lenger:

Dere skal selvfølgelig også leke alt mulig annet. Spille spill, være kreative, konstruere – og ut å leke. Sjekk våre mange hagespill og andre merkelige ting til utendørsleken. Vi selv elsker husker og en huske vil «passe» ditt barn i maaaaange år.

Vi ønsker deg og din familie en veldig god påske med samvær og lek!

Kilder:

– Wikipedia.org
– B.dk
– https://www.dr.dk/levnu/psykologi/faste-traditioner-binder-familien-sammen – Margrethe Brun Hansen

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*