Gode tips om labyrintsans, også kalt vestibulærsansen

in Barnets utvikling/sansemotorikk

Innlegg skrevet av Kristina Hobbs.

LekeGuide til ditt barns motoriske sanser #1:

Citat-1


Breaking news: Det finnes ikke 5, men 7 sanser!

Vil du gjerne hjelpe ditt barn til å trives i hverdagen? Så les med i vår LekeGuide og få de beste tipsene til hvordan du får ditt barns sanser til å samarbeide og gi ditt barn ro i kroppen og et godt selvverd.

Denne og de kommende 3 LekeGuides fra Lekeakademiet vil gi deg:
–    En ny forståelse av dine barns sanser
–    En utfordring av din vanetenkning om ditt barns trivsel
–    En løsning på sansemotoriske vanskeligheter
–    Tips til trening av en sans, som er avgjørende for ditt barns innlæringsevner og selvverd

Så er vi i gang. Er du klar til å kunne gi ditt barn bedre trivsel?
Citat-2Det hele starter med ditt barns 3 primære sanser. Ja, primære. Dem du pleier å kjenne som sanser er faktisk sekundære.

Mitt barns sanser fungerer da helt fint, hva snakker dere om?
Ja, men det er vi da mer enn glad for å høre. Barn i trivsel med mot på å lære er jo målet med hele vårt univers her hos Lekeakademiet.

Citat-3Forstår du dine barns sanser?
Du er vant til å tenke på sanser som noe med synssans, høresans og følesans.

Ditt barn hører sikkert fint, kan se ditt ansikt og kan saktens merke kulde og varme. Men det kan være andre tegn på at ditt barns sanser gir problemer. For som Mette Drescher Jensen fra Sanse Motorik sier: De 3 primære sansene er grunnlaget for all utvikling og bevegelse. Se hennes blogginnlegg om sansemotorikk her. (På dansk)

Vi utfordrer deg til å overveie:
–    Bryter ditt barn sammen i store forsamlinger?
–    Er det vanskelig å sitte eller stå stille?
–    Går det langsomt med å kunne konsentrere seg?
–    Blir ditt barn ofte svimmel eller nekter å snurre rundt?
–    Har ditt barn innlæringsvanskeligheter eller økt sensitivitet?

Hva har de problemene med sanser å gjøre?
ALT! For veldig mange barn i dag har problemer med å få sansenes samspill med hjernen og kroppen til å fungere. Det heter med et fint ord: Sanseintegrasjon.Citat-4

Hjernen klarer kun sin oppgave med å koordinere alle kroppens funksjoner, hvis den får korrekte og forståelige beskjeder fra alle 7 sanser. Og i den riktige mengden. Hvis en eller flere sanser er understimulerte, så fungerer det på samme måte som en knekk i en ledning – det samlede signalet forstyrres. Hjernen må arbeide enda hardere for å få de resterende signaler til å gi mening. Resultatet er en hjerne på overarbeid og et barn som ikke trives.

Det sentrale er:
Citat-5Til deg som gjerne vil leke stimulering av de 3 primære sansene inn i ditt barns hverdag, så serverer vi her, i vår LekeGuide, enkle tips til sansemotoriske aktiviteter. Vår LekeGuide er:
– Morsomme og enkle aktiviteter
– Lek dere sikkert kjenner fra før
– Inspirert av psykomotoriske terapauter fra Sanse Motorik
– Måter å forbedre ditt barns læring og trivsel

Den beste nyheten er at det faktisk er enkelt å stimulere de primære sansene. Mange barn gjør det helt av seg selv, ved å reise hodet, kravle, klatre, riste, trille, hoppe og på alle mulige andre måter undersøke kroppens avgrensninger og utfordre deres evner til å styre kroppen.

Citat-6

Labyrintsansen sørger for at hjernen mottar beskjed om vår plassering, både loddrett, vannrett og diagonalt.

Alle barn- og voksne – har bruk for å få stimulert deres labyrintsans jevnlig. Vår labyrintsans er nemlig fundamentet for hele vår motoriske utvikling, men også for vår evne til å balansere og konsentrere oss. Den har dessuten stor betydning for vår språkutvikling og spiller også en rolle i vår evne til å styre våre øyne.

Labyrintsansen er nemlig tett forbundet med vår synssans. Den hjelper oss nemlig til å stabilisere fikspunktet for våre øye- og hodebevegelser, noe som hjelper oss til å fastholde et stabil synsfelt. Det betyr i praksis, at selv om vi beveger hodet og kroppen, er vi fortsatt i stand til å bevare fokus med øynene, så de tingene vi ser på ikke flimrer for våre blikk. Og akkurat slik utvikling utvikling er essensiell, når man skal i gang med å lære å lese og skrive.

Innaktive barn og voksne, som sitter mye ned til daglig, har ofte en understimulert labyrintsans, og kan derfor ha stor glede av å arbeide aktivt med å stimulere og utfordre den.

Tegn på understimulert labyrintsans:
Opplever du at ditt barn ikke liker å huske, har vanskeligheter med å stå på et bein, blir veldig bilsyke eller klarer ikke å holde balansen? Det er sannsynlig at disse vanskelighetene også nedsetter ditt barns trivsel og læring, for hjernen er på overarbeid, når den får feil beskjeder fra labyrintsansen.

Prøv et par av våre tips til trening av labyrintsansen:
1: Bruk en tumletop til å øve ditt barn i å dreie rundt. Rotasjoner av alle typer kan være voldsomme for et barn med sansemotoriske problemer, så vær forsiktig i starten. Velg eventuelt en tumletop med flat bunn til å starte med, eller en mini tumletop. Hvis du ikke vil ut og kjøpe, så kan dere prøve med et laken som barnet sitter eller ligger på. Du holder i den ene enden og løper rundt med barnet.

2: Bruk fargerike og støyende leker som f.eks en Oball med rangle til å få det lille barnet til å se i mange forskjellige retninger, både på magen og på ryggen. Du kan også bruke en plast flaske med stein i som du triller over gulvet. Det er fantastisk god trening av labyrintsansen, når barnet vender hodet i mange forskjellige retninger, fordi det krever at hjernen forstår kroppens plassering i rommet og fortsatt holder balansen vannrett, loddrett og diagonalt.

3: Bygg en masse av hinder- og balansebaner i stuen med de kreative verktøyene fra Gonge og bObles. Du kan også bruke sofaputer, tørkleder eller sette sammen stoler, samt husker, hvis du ønsker – og husk, at det også er en fantastisk god ide for dovne voksne å gå på en linje…

Og husk så også at hoppe, løbe, kravle, gynge, snurre rundt, lave kolbøtter og vejrmøller, alt det I orker… Det hjælper alt sammen.

En overstimuleret labyrintsans?
Husk at det også er mulig å overstimulere labyrintsansen. Tegnene på en overstimulert labyrintsans er faktisk ofte de samme som hos en med understimulert labyrintsans. DItt barn blir utilpass, svimmel, får kvalme eller blir bilsyk. Opplever dere at deres barn reagerer på denne måten når dere f.eks. snurrer rundt, så er det en god ide å stoppe. Det betyr ikke at dere skal stoppe helt med å arbeide med labyrintsansen – dere skal bare gå litt roligere frem og kanskje lage et par rolige rullinger i stedet. Også kan dere stille og rolig dra inn flere bevegelser og mer tempo…

Les med i vår neste LekeGuide #2, hvor vi vil gi deg tips til å stimulere enda en sans på morsomme og enkle måter.

Child standing upside down

Kilder:
–    Kjeld Fredens: ”Bevægelse, musikalitet og rytmesans: Grundlaget for vores udvikling”
–    Kjeld Fredens om børn og motorik på hans YouTube-kanal
–    ”Når sanser, hjerne og Krop spiller sammen” i Magasinet Skolen 9/9 2016
–    ”Motorik: Baby har problemer med motorikken” af Vibeke Bye Jensen i Børn og Unge, nr. 2 2009

Les mer om å stimulere labyrintsansen i Mette Drescher Jensens innlegg på vår blogg her.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*