Enkle tips til trening av finmotorikk og grovmotorikk

in Barnets utvikling/Finmotorikk/gjesteblogger/Grovmotorikk/lek og læring/motorikk/sansemotorikk

Innlegg av Kristina Hobbs.

LekeGuide til ditt barns motoriske sanser #4

Går barnet ditt rundt i flere timer? Klatrer konstant på bordene, dingler fra trær, balanserer på kanstein og kaster alt som ligner på en ball? Så sett deg ned og les denne artikkelen, når du får tid til å puste.

Citat-1

Ingen barn er feil. Hvert eneste barn har forskjellig interesse, styrke og temperament. Er ditt barn full av krutt eller en mer stillesittende type?

Med et fysisk veldig aktivt barn er du kanskje en litt trøtt forelder. Gled deg i dine mest utmattende stunder over at ditt barn helt naturlig utfordrer sin motorikk og leker seg til viktige kompetanser.

Er ikke ditt barn så rask til å lære å sykle, har kanskje litt vanskeligheter med å lære å bruke pinsetgrep eller sliter det i det hele tatt med den fysiske selvtilliten, så kan det være hjelp og hente ved å stimulere motorikken.

Stimulere moto-hva for noe? – spør du kanskje. Jo, du ser:

Citat-2

Leter du etter tips til å trene ditt barns motorikk?
De kommer snart. Først skal vi gå litt rundt om hva motorikk egentlig er.

Ditt barn bruker sin motorikk:

  • Når dere løper, hopper, går.
  • Når dere setter perler på snor eller holder kniv og gaffel.
  • Når barnet tar ting i munnen.
  • Når dere triller ned bakker eller løper med balansesykkel

Kort sagt: Når vi mennesker bevæger kroppen, er det motorikken, der gør, at det lykkes.

Kort sagt: Når vi mennesker beveger kroppen er det motorikken som gjør at det lykkes.

FÅ STYR PÅ BEGREPENE:

Finmotorikk: Evnen til å styre de fjerne musklene i hender, øyne, munn, føtter og i ansiktets mimikk. Det er finmotorikken som gjør at vi mennesker kan holde og styre redskaper med våre hender.

Problemet med finmotorikken viser seg f.eks. ved at ditt barn har vansker med å:

  • Å bruke hendene samtidig, f.eks. glidelås på jakken eller ta av en tape bit av tape rullen.
  • Å bruke ansiktsmimikken til å uttrykke følelser.
  • Å lære å tegne eller skrive, fordi det krever en god finmotorikk å styre en blyant.
  • Å lage kreative aktiviteter, som krever pillearbeid med fingrene, f.eks. perleplater.

Grovmotorikk: Når hjernen styrer de store grupper av muskler i brystet, nakken, ryggen, magen, bein og armer. Grovmotorikken er i bruk, så snart vi beveger oss fra et sted til et annet og til f.eks. når vi gjør store bevegelser som å hoppe, kaste eller løpe.

Problemer med grovmotorikken viser seg f.eks. ved at ditt barn:

  • Går eller løper litt klossete og faller ofte.
  • Har vansker ved å kaste og ta imot ballen – avstandsbedømmelse krever god grovmotorikk.
  • Ikke kravler eller starter å kravle sent (gjelder små barn)
  • Har vansker ved å sykle eller gå i trapper.
  • Unngå fysisk lek, fordi det ikke er morsomt når man ikke er god til det med fysisk utfoldelse.

Citat-3

Bonusinfo: Forskning dokumenterer at språk og motorikk henger tett sammen. Vil du gi ditt barn de beste forutsetningene for å utvikle sitt språk, så gi fart på motorikken!

PSST – Utviklingen av grunnmotorikken er avhengig av ditt barns sansemotoriske utvikling og derfor anbefaler vi deg å lese vår fantastiske LekeGuide #1 om labyrintsansen, #2 om muskel-leddsansen og #3 om taktilsansen, hvor du kan få gode tips til utvikling av barns sansemotorikk.

Citat-4

Man kan ikke overstimulere motorikken, hverken grov- eller finmotorik. Alle mennesker har gavn af at bruge kroppen, og øvelse gør mester!

NÅ ER DE HER!
Lekeakademiets beste tips til lek og øvelser som gir glade og motorisk velstimulerende barn. De er også bra for voksne – så bare kom i gang!

1: Finmotorisk trening er å ta på ting og tang og virkelig aktivere alle de fjerne musklene i eksempelvis hender og fingre. Sett dere sammen ved spisebordet og tegn sirkler og firkanter på et stykke papir – og la etterfølgende ditt barn klippe dem ut med en saks. Øv dere i å binde snørebånd. Har du et yngre barn kan dere trene finmotorikken ved å kneppe knapper eller trekke perler på en piperenser. La ditt barn spille instrumenter, f.eks. den veldig kule ukulelen akkurat som Ed Sheeran. Alt det der betyr økt behov for fingerkontroll. Dette fantastiske låsehuset med dukker til er også en skjønn måte å trene finmotorikken på. Har du en baby i huset er ovenstående forslag nok litt for avansert. Finn motorikk leker til baby her.

Girl paints a coloring book for adults with crayons

2: Pinsettgrepet er vanskelig å mestre, men er blant annet en viktig milepæl i utviklingen av ditt barns håndkontroll. Den letteste måten å trene pinsettgrepet på er ved å la ditt lille barn flytte små objekter fra en kopp/skål til en annen, f.eks. druer, rosiner, erter eller perler (la barnets alder avgjøre størrelsen på det objektet dere arbeider med og ikke la ditt barn sitte alene med denne øvelsen). Eier dere en kjøkkentang kan dere skru opp vanskelighetsgraden ved å la barnet bruke tangen til å flytte de små tingene. Ha kost og klut klar.

Dere kan også prøve dette flotte frukt-stablespillet i tre hvis lysten til å leke med maten ikke ligger øverst på listen over morsomme aktiviteter hjemme hos dere. Spillet her er finmotorikk trening når det er best. Her skal ditt barn samle frukt opp med en stor pinsett og stable det i en kasse.

Young father with his little daughter with bicycle outside in autumn nature.

3: Grovmotorikken aktiveres i virkeligheten så snart ditt barn er i bevegelse – og det er derfor rike muligheter for å aktivere og stimulere den. Er dere utendørs kan dere løpe, trille, rulle, hoppe, gå på linje – og er dere inne så kan du la ditt barn kravle opp og ned i sofaen og under spisebordet. Dere kan også lage en bakken-er-lave-bane, som barnet skal gjennomføre.

Trenger dere til en mer rolig stund, kan dere gi grovmotorikken en salvannsinnsprøyting med noe så alminnelig som et laken. Er dere to voksne hjemme, så kan dere la barnet legge seg på lakenet, mens dere holder i hver sin ende og svinger barnet fra side til side – som i en hengekøye. Er det kun en voksen hjemme, så kan barnet fortsatt legge seg på lakenet. Når skal du så holde fast i den ene enden av lakenet og dra barnet rundt etter deg. Eier dere en dreibar kontorstol kan du også la ditt barn snurre seg rundt på den – det er fantastisk for grovmotorikken!

For grovmotorikken vil vi anbefale deg å ta å sjekke ut alle de forskjellige kjøretøyene vi har til barn. Løpesykler/balansesykler, sparkesykkel og gokarts er gode, men det finnes et utall av grovmotoriske utfordrende kjøretøy i dag, både til inne og ute. Balansen, koordinasjonen, muskelstyrke og kontroll med flere muskelgrupper utvikles av f.eks. vår klassiker, den søte Wheely Bug, som er en av våre favoritter når det handler om motorikk leker til barn.

4: Det skal være morsomt å trene grovmotorikken. Motivasjonen er veldig viktig når man skal øve seg på noe man har vansker med. Det må ikke være «Nå skal vi trene!»-aktig, så prøv å unngå å dytte dem for mye. Hvis ditt barn har hatt nederlagsopplevelser ved å spille fotball i barnehagen, så gjør noe annet. Finn suksessopplevelsene! Blir ditt barn konsekvent uvenner med fotballen? Så dropp den! Og prøv i stedet å finne en racket frem og så grankongler, fjærballer eller en tennisball, eller slå hjul på gressplenen. Fortsett til dere finner noe som ditt barn kan like og som ditt barn er god til. Det andre vil komme tidsnok.

Prøv å lek med disse kjempestore ballene, spill slynge-ball eller lek «Mage målmann».

5: Svøm. Eller lek i vann. I have om sommeren, i svømmehallen om vinteren – eller i syden. Bevegelse i vann er en nydelse for de fleste barn og det stimulerer både de primære sansene og motorikken. Det er en fantastisk aktivitet også kan ditt barn kanskje lære å svømme samtidig! Ta å sjekk ut SwimFin, som er godkjent svømmetreningsutstyr av høy kaliber. Med den på ryggen kan selv begynnersvømmere holde snuten oppe over vannet.

God fornøyelse med motorikktreningen!

beautiful little girl learning to tie shoelaces

Kilder:
– ”Værd at vide om motorik, perception og motivation” i Viden på Tværs, 1/3-16
– Rapport fra Sundhedsstyrelsen: ”Motorik, fysisk aktivitet og stillesiddende tid hos 0-6-årige børn”.  Januar, 2016.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*