Ball er bare FANTASTISK!

in gjesteblogger/motorikk

Blogginnlegge av Lene Raadkjær Jørgensen, fysioterapeut BabyTummel.

Bruk Ballen!

Stor ball, liten ball, bløt ball, lett ball, tung ball – på hver sin måte kan de gjøre noe godt for ditt barns motorikk på alle tenkelige stadier.

Bold med vand og kugler fra Legeakademiet
Ball med vann og kuller fra Lekeakademiet Ø10cm
Gymnastikbold rulle 55 cm transparent fra Legeakademiet
Gymnastikkball rulle 55 x 90 cm transparent fra Lekeakademiet

1-3 mdr:
Å ligge på magen når man er en helt liten baby er viktig for barnets motorikk, men det er også en stor utfordring i starten. Å ligge med nesen ned i gulver er ikke fantastisk. Ved å komme opp og ligge på magen på en stor gymnastikkball kan gi babyen mye mer. Ballen har «usikkert underlag», noe som vil gjøre at babyen arbeider med noen flere muskler rundt stabiliserende muskler rundt mage og rygg.
(se mer om å bruke ball til baby i BabyTummel appen som hentes til iOS og Android via www.babytummel.dk)
Tumlebold med kugler Ø40cm
5-8 måneder:
Det er selvfølgelig også viktig at babyen er god til å ligge på magen på det flate gulvet – her kan det være motiverende å ligge og se etter en spennende ball som blir trillet rundt foran barnet i en halvsirkel.
Å følge noe med øyne stiller krav til at babyen kan holde hodet stille (for at øyne kan fokusere) og det stiller krav til en god stabilitet i kroppen.

Når babyen blir 5 måneder og er godt i gang med å bruke hendene, er det morsomt å samle sammen leker opp fra gulvet når man blir holdt oppe på en ball – det trener øye-hånd koordinasjonen.

Motorikbold Oball rangle 10 cm fra Legeakademiet
Motorikkball Oball rangle 10 cm fra Lekeakademiet Ø10cm
Gymnastikbold 55cm rød fra Legeakademiet
Gymnastikkball fra Lekeakademiet Ø45-65 cm


7-12 måneder:

Når babyen blir klar til å komme fremad er det veldig motiverende å bevege seg etter ballen. Først krypende og senere enda hurtigere.
I det ballen skifter retning og forsvinner avsted i en ny retning, når det er rett før man tar den, kan det ta lang tid med å følge forskjellige spennende baller.
Se mer om hvordan du kan underbygge det å krype og kravle i BabyTummel appen.

Kuk kuk bold fra Legeakademiet
Titt-tei ball fra Lekeakademiet Ø6cm

12 måneder + :
Når babyen kommer opp og gå er det fortsatt fantastisk å følge etter ballen. I starten «går de bare inn i den», men etterhvert lærer de å stoppe ved den for å lage en dy beinbøying og plukke den opp – eller begynner å eksperimentere med å sparke til den.
Det å sparke til en gjenstand krever en god stabilitet omkring kroppen og en god evne til å koordinere bevegelsen. Det ser morsomt ut i starten, men etterhvert får barnet gjort seg mange erfaringer, slik at de får til et velkoordinert spark.

Wiggly giggly bold fra Legeakademiet
Wiggly giggly ball fra Lekeakademiet Ø17,7cm

3-4 års alderen begynner det å gi mening å ta tak i ballen. Å lese ballens bevegelse og få koordinert armene (med passende kraft) etter ballen kan være vanskelig!
Hvis man starter med en ballong eller en lettvektsball, kan barnet bedre følge med til å lese bevegelsen. I starten kan man slå til den og etterhvert prøve å ta imot den.

Bold Letvægtsbolde fra Legeakademiet
Lettvektsball fra Lekeakademiet Ø25cm

Når barnet først sparker til og tar i mot en ball, sakl de interagere med andre barn rundt omkring ballen.
Det stiller krav til: balanse, stabilitet, retningsskifte, lese andre bevegelser, koordinasjon, osv…
Såååå… Jeg sier det igjen «En ball er et FANTASTISK verktøy»

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

Seneste fra gjesteblogger

Gå til Til toppen