DIY – Lag hjemmelagde gaver sammen med dine barn

in DIY/Kreativ lek/lek og læring/tradisjoner og høytider

Når lærer man gleden ved å gi gaver? Er det noe vi i det hele tatt «lærer» eller kan lære?

Personligt har jeg en teori om at gleden ved å gi begynner å spire allerede mens man er helt små. Jeg gjenkaller mine egne gutters gledesstrålende smil da de første gang med stolthet ga meg et stykke leke og nesten hylte av glede når jeg tok imot. Jeg viste selvfølgelig like stor begeistring – hvordan kunne jeg ikke gjort det? Min påstand er at i det øyeblikket – og de mange som fulgte ettter med minst like stor begeistring fra alle parter – ble gleden av å gi plantet i mine barn.Glæden ved at give gaver - Legeakademiet.dk

Jeg har ikke forsket i emnet (ikke engang sjekket opp med Google), så jeg har ingen vitenskapelig fundament for min teori, som kanskje heller bør kalles en iaktakelse. Det er også underordnet, for det er slett ikke sentralt i dagens skriblerier.

Uansett hvor gleden ved å gi stammer fra, er det ingen tvil om at de fleste av oss opplever den i en eller annen form når vi gir noe til andre – uansett om det er våres tid, nærvær eller materielle goder.

I tiden opp til jul er det naturligvis spesielt julegaver som kommer frem i tankene når man snakker om å gi. Og barn fra små til store teller ned til juleaften med nesten ubærlig utålmodighet og store forventninger. Forventelig nok.

Vi andre – eller mange av oss i hvert fall – styrter rundt med store ambisjoner og planer for desember måneds julebakeri, juleoppynting og juleaktiviteter, og har det ofte så travelt at vi slett ikke får nytet de korte juledagene med våre barn.

Mitt budskap i dag er derfor både en påminnelse til meg selv, og en ide til de av dere som gjenkjenner dere selv i det jeg skriver. Budskapet er enkelt: Gi dere selv og deres barn en uvurderlig gave: Nemlig nærvær og samvær (og nei, det er ikke det samme :-)).

Har dere, som med meg, vanskeligheter med å prioritere mellom alle de mange tingene som dere faktisk vil nå med deres barn, har jeg et forslag: Hjemmelagede gaver!Lav julegaver sammen med dine børn - Legeakademiet.dk

La deres barn ta del i gavegiveriet ved å lage deres egne gaver til familien. Det finnes et hav av DIY-kit, som gjør det lett å komme i gang med å produsere alt fra kalendere til magneter, bildrerammer, esker, etc. Fordelen ved denne type DIY (Do It Yourself)-kit er at alle materialer som skal brukes følger med. Så dere trenger ikke å dra ut og invistere i en masse materialer som ender opp med å fylle både skuffer og skap uten å bli brukt.

Hjemmelagde gaver er samtidig en hyggelig aktivitet som kan engasjere hele familien. Ganske vist vil de fleste barn gjerne selv lage det meste – men alt avhenger av barnenes alder kan det være bruk for litt veiledning og assistanse underveis.

Vi har veldig mange forskjellige typer aktivitetssett i Lekeakademiet som kan være opplagt til hjemmelagde gaver – det skal gjerne være noe for enhver smak, som både imøtekommer barnenes forskjellige interesser og alder og vil vekke glede hos både besteforeldre, onkler, tanter, fettere, kusiner, venner og veninner.

Det er naturligvis stor forskjell på hvilke type prosjekter man kan kaste seg over sammen med et barn på 3 år i forhold til et barn på 8 år – både i forhold til hvor langt tålmodigheten rekker og hvor langt evnene (og kanskje finmotorikken) rekker.

De minste barnene har ikke tålmodighet til å sitte lang tid med et prosjekt, særlig ikke hvis det er en masse retningslinjer som skal følgers. Her vil min anbefaling være at dere kjøper noe papir i god kvalitet og noe fingermaling eller fargekritt, og lar barnene male/tegne kunst til familien. Fingermaling vil dessuten være opplagt å bruke til å lage bilder med fot- og håndavtrykk.Skønne hjemmelavede gaver fra Legeakademiet.dk

Dere kan også velge å lage håndavtrykk i gips. Våres kit inneholder både gipsblanding, en fin ramme, samt klistremerker som kan brukes til å dekorere rammen. Dette kittet anbefales til barn fra 5 år og kunne være en fin gave til f.eks besteforeldre. (Håndavtrykk i gips ~ 105.00 kr.)

Har ditt barn lyst til å lage en liten fin julegave til en venn eller veninne – eller kanskje en pedagog fra barnehagen – vil dette dekorasjonsstein-settet være en god mulighet, da man med dette settet kan pynte 6 små gipsstein med maling og små øyne. Dette settet kan brukes fra ca. 5 år. (Dekorasjonsstein ~ 90,00 kr.)

Skrapekunst er en skjegg og annerledes måte å være kreativ på. Det fungerer litt som når man kjøper et skrapelodd. Man skal nemlig skrape på overflaten for å frilegge det som ligger under. Man kan skrape så lite eller mye man vil – under overflaten skjuler det seg mange flotte farger som gir et flott uttrykk. Dette settet finnes i to varianter: Et sett med 12 bokmerker eller et sett med 6 magnetiske fotorammer, og kan brukes fra 4 år. (Scratch Art – Skrapekunst Partysett ~ 60,00 kr.)

En annen søt og kreativ gaveide er å lage sin egen kalender. Kalenderen er så fleksibel som den kan bli, da dere både kan velge å bruke barnenes tegninger, sette klistremerker på, sette inn private bilder, etc. for å gjøre den personlig. Det her er en virkelig betenksom gave som mottakeren vil ha glede av hver dag i det kommende år! Denne kalenderen legger opp til litt lagarbeid, så hele familien kan bidra – og det vil kun gjøre den mer spesiell. (Den Personlige Kalender ~ 45,00 kr.)

Har dere en fugleinterresert bestefar- eller mor, kunne det kanskje vært en ide med et hjemmemalet fuglehus? La familiens spirende kunstner dekorere det rå treet med skjønne farger som kan glede både bestefar- eller mor og fuglene. Dette settet kan brukes helt fra 3 år. (Mal dit eget fuglehus ~ 65,00 kr.)

Er det ikke fugler de er interrisert i, men andre bevingede ting som interesserer gavemottakeren, er det helt sikkert verdt å sjekke ut dette solcelle flyet. Flyet skal både settes sammen og deretter males… Også skal det gjerne være flyklart, hvis solen skinner så klart. Dette settet anbefaler vi fra 6 år og opp. (Solcelle fly – Oxford ~ 164,50 kr.)

Sandkunst er også en morsom og overkommelig aktivitet med et fint resultat. Fyll den dekorative flasken med sand i forskjellige farger og skap et helt unikt utseendet. Anbefales fra 4 år. (Sandkunst i flaske ~ 95,00 kr.)

Et gavesett som allerede har begeistret både barn og voksne er det fine leppebalsam settet fra Rudolph Care. Men pass på… Det er nelig en god sjange for at dere rett og slett ikke vil gi dem bort når dere har først har laget de flotte leppepomadene. Settet her resulterer i 4 små leppepomader til kysseklare lepper. (Lag Selv Leppebalsam, Rudolph Care ~ 380,00 kr.)Glædelig december fra Legeakademiet.dk

Jeg har enda ikke selv helt bestemt meg for hvem gaver vi skal kaste oss over å lage hjemme i år… men jeg er helt rolig! Og det kan dere andre også godt være. For selv om hjemmelagede gaver selvfølgelig krever litt forståelse og tid, så er det kun den 2. desember i dag… og i Lekeakademiet sender vi deres pakker ut helt frem til den 22. desember.

Så ta dere god tid – se eventuelt rundt på Lekeakademiet.no sammen med deres barn og spør dem om hva de synes det kunne vært morsomt å lage som gaver? Hvis mine forslag ikke helt passer dere, så prøv eventuelt å se på kategoriene «Kreativ Lek» og «Tegne- og malesaker». Her er det sikkert mye inspirasjon å hente.

Ha en god fornøyelse med de hjemmelagde gavene – og ha en veldig god helg.

Desember hilsen fra Leketante Grit.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*