child playing with autumn leaves

5 aktiviteter for barn i høstferien

in ferielek/gjesteblogger/lek og læring/motorikk/tips til lek

child playing with autumn leaves

Leter du etter ideer til hva dere skal gjøre i høstferien, så les videre nedover her og få et par ideer til en høstferie full av lek og læring, hvor dere er sammen og har det bra. En høstferie uten tonnvis av planer og stress, men hvor du som forelder kan dele en masse gode stunder med ditt barn og kanskje et par lekekammerater eller familiemedlemmer.

Barn leker fortsatt!
Barns hverdag er preget av læreplaner, regler, prinsipper og styring etter voksnes ideer. For mange er den også preget av prestasjonspregete fritidsaktiviteter og endelig er det mange barn som bruker et par timer om dagen foran en skjerm.

Leker barn overhodet mer, kan vi kanskje spør om? Og ja, det gjør de heldigvis. For lek betyr mye for barns utvikling. Lar man barn være i fred lærer de helt automatisk noe samtidig som de leker. Voksenstyrte aktiviterer er ved å være normen for barns oppvekst, og det er ikke bra for deres utvikling, sier den danske forskeren Stine Liv Johansen i en artikkel på videnskap.dk. De har bruk for å leke seg frem til hvem de er som mennesker og for å lære å ta selvstendige beslustninger. Å ta sjanser uten å frykte for om de gjør «det riktig»!

Hvorfor skal man sitte stille når man lærer?
Fra naturens hånd er barn hele tiden i gang. «Sitte stille og tie stille»-kompetansen har ikke noe med selve konsentrasjonen, fokuset eller læringen å gjøre – det kommer helt an på hva det er de skal lære og i hvilken situasjon. I våres læringskultur er det bare normen at man skal sitte stille og tie stille hvis man skal lære noe. Men det stemmer bare ikke. Nei, det er en praktisk foranstatlning i vårt undervisningssystem. Man kan faktisk lære brøk mens man for eksempel gynger på disse fantastiske huskene, eller sparker med disse sparkesykkelene.

At barn skal sitte stille når de lærer er faktisk noe av det aller verste ved å gå på skolen. Lærerene bruker ofte mye mer tid på å lære barnene kompetansen «Sitte stille og tie stille» enn de gjør på å stave og regne. Fra naturens hånd er det med å være helt i ro, veldig vanskelig å lære, og det bruker barnene mye av tiden på å lære i skolen.

En høstferie med lek og læring
Little girl playingI høstferien er det andre muligheter. Kontakt mellom barn og voksne, kanskje enda flere generasjoner. Dere trenger å være sammen. Mange trenger også å slappe av – husk at det handler om begge deler. Dere skulle nødig trenge til ferien når hverdagen starter igjen, fordi dere har stresset rundt og stått i kø på alle byens museer og ventet i kø for å kjøre karuseller på Tusenfryd.

Det beste er, når dere alle føler, at dere har fått muligheten til å slappe av og nyte tiden sammen. Skulle du ha bruk for en dag uten intenst barnesamvær, så forsøk for eksempel å slå seg sammen med noen andre foreldre. Da har du kanskje et par ekstra kammerater med i deres aktiviteter en dag, så kan de ta dine barn en annen dag.

Hvad skal vi så gjøre?
Ferie er tid sammen. Unngå travelhet, for hverken du eller dine barn har bruk for det. Lekeakademiets leketanter foreslår at dere tar en tur ut av huset og ser noe spennende en enkelt dag eller to, og bruker resten av dagen på å leke og være sammen. Lek er nemlig den beste måten å lære på, og samværet mellom deg og barn er en flott kontrast til læringsmiljøet i de fleste skoler og barnehager, hvor veldig mange barn skal deles mellom få voksne.

Flere kompetanser kan være opplagt å få på plass når det er tid til det. Hos Lekeakademiet finner du en masse leker som gir deg mulighet for å la ditt barn leke seg til grunnleggende kompetanser, som tall, knyte lisser og klippe med saks. Du kan alltids leke med ditt barn uten å styre leken – bare prøv!

Her gir vi deg våres liste over 5 leker, hvor du sammen med ditt barn kan nyte ferien og lære en masse ting samtidig.

Aktivitetsbanner-5-til-ferien
1: Løp med en løpe-/balansesykkel! Har du et barn i alderen 2-6 år, så er det nå på tide å lære å løpe med en løpe-/balansesykkel. Bruk ferien på å gjøre ditt barn trygg på to hjul. I gamle dager brukte man et kosteskaft i bagasjebæreren og en hånd i ryggen, men i dag kan det være lett som en lek å lære å sykle. En løpesykkel, eller balansesykkel, er en sykkel uten pedaler og hvor ditt barn løper avsted, og skal selv holde balansen. Det er trening i både grovmotorikk og balanse, som har stor betydning for hjernens utvikling. Men husk sykkelhjelmen og pass på, for ditt barn kan for stor fart nedover gaten!

2: Lek med mat og tall! Vil du gjerne støtte ditt barns forståelse for tall og farger, så bruk lekekjøkkenet og lekemat til trening i stedet for å sette ditt barn ned og tvinge på dem 2 sider med matematikk. Lekeakademiet har et stort utvalg av flotte lekekjøkken og masse flotte utstyr, som vil få de til å boble frem med glede når butikken, restauranten og isboden åpner.

Matvarene skal naturligvis sorteres i forskjellige farger, og når du skal betale for din burger og din juice – og kanskje også en liten muffin – så skal tallkunnskapene begynne å jobbe.
Kanskje ditt barns venner også vil gjerne være med når dere skal lage fine skilter, servere for katten, filme et innslag til TV-kjøkkenet eller hva ditt barn kan finne på?

3: Bygg noe. Er det finmotorikk og geometri du vil gjerne sette fokus på, så lek med klosser. Her kan alt brukes, men noe som vil elsker og som er populært i barnehager, skoler og hos våre kunder er Magformers. Det er magnetiske leker som dere kan sette sammen på utallige måter. Det er forslag og byggeveiledninger i eskene som fåes i mange forskjellige størrelser, og man kan også bare bygge fra fri fantasi. Det er ofte det morsomste! Dere kan bygge raketter, baller, biler, drager – alt er mulig med Magformers. Prøv å la ditt barn leke seg til forståelsen av geometrik, likevekt og samtidig øve på finmotorikken.

4: Hvad skjer i stuen? Hvis det er ordforrådet du gjerne vil jobbe litt med på en lekende måte, så la leken med dukker kommer frem. Med de flotte dukkehusene i mange forskjellige størrelser og materialer, som du finner her hos Lekeakademiet, kan dere dekorere og leke med dukke og snakke om hva skjer i de forskjellige rommene og situasjonene som barnet skaper i leken.

Hva er det i stuen og hva skjer der om en liten stund når far kommer hjem? Hva står det der på kjøkkenbordet, som hører til toalettet? Hvordan kan vi innrette terrassen?
Husk å sette ord på så mye som mulig, og la barnets lek være din guideline til samtaleemner. Den form for rollelek med dukkehus er en spesiell og nærværende måte å aktivere ditt barns ordforråd og forståelse for dagens forløp

5: Ta en saldo og rull rundt! Kanskje er ditt barn fortsatt en av de eneste som ikke kan slå salto, eller som blir dårlig når det går for fort på huskene. Har dere en veldig stillesittende hverdag med mange turer i bilen, så prøv å gjør noe med  motorikken i høstferien. Det kan ofte skje at det ikke bare regner litt, men pøser ned på med vann i norske høstferier. Kanskje å slå salto i en gjørmedam er noe? Det er bare så gøy med våte sokker og gjørme opp til nakken for barn.

Da er det også godt at bObles finnes. bObles er tumlemøbler/barnemøbler/lekemøbler som er skap av to mødre som på få år har fått verdensomspennende suksess. Lekeakademiet elsker bObles for deres skjønne design og utrolige funksjonalitet. Møblene gir alle barn lyst til å tumle, hoppe, stable, rulle og leke – det er noe for enhver smak. Du kan med bObles og de skamlene og putene du har i stuen bygge forskjellige innendørs motorikkbaner, noe som ethvert barn vil elske å leke på – og du kan sikkert også få masse god latter ut av å ta en tur på mage rullebrettet ned gangen og få litt farge inn i stuen! Motorikk er tett knyttet til hjernens utvikling av veldig mange kognitive kompetanser, så du og ditt bar har alt å vinne ved å få bedre motorikk – også er det jo utrolig morsomt!

Ha en utrolig god høstferie fra Leketantene i Lekeakademiet!

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*